il_traditore.jpg

Il traditore

Il traditore

Een intrigerend Italiaans misdaad- annex rechtbankdrama over het waargebeurde verhaal van maffialid Tommaso Buscetta. Hij breekt eind jaren ’80 met de omertà (zwijgplicht) en wordt spijtoptant tegen de Siciliaanse maffia, de Cosa nostra.

4 september 1980, het feest van de Siciliaanse patroonheilige Santa Rosalia. De Cosa nostra (‘Onze zaak’), de overkoepelende organisatie van de Siciliaanse maffiafamilies, komt bijeen voor een ongemakkelijke wapenstilstand. Buscetta, bijnaam Don Masino, is erbij maar vertrekt niet veel later met zijn vrouw naar Rio de Janeiro en ontloopt zo een confrontatie met Totò Riina, het hoofd van de Corleone-familie. Het blijkt een verstandige keuze, want vanaf die tijd start de Corleone-familie een reeks bloedige interne afrekeningen, waarbij ook de achtergebleven zonen van Buscetta de dans niet ontspringen.

Op grond van verdenkingen van drugshandel wordt Buscetta door de Braziliaanse autoriteiten ruw verhoord en uiteindelijk uitgezet naar Italië. De anti-maffia-rechter Giovanni Falcone weet hem zover te krijgen dat hij alles opbiecht over de structuur en werkwijze van de Cosa nostra. ‘Niet ik heb de maffia verraden, de maffia heeft mij verraden!’, zo motiveert Buscetta zijn keuze. Tijdens het Maxi-proces dat in 1986 begint, laten de terechtstaande maffiosi luidruchtig van zich horen, nog in volle overtuiging van hun machtspositie en complete straffeloosheid. Ondanks vele pogingen Buscetta als leugenaar te ontmaskeren volgt uiteindelijk de berechting van honderden maffiosi.

De inmiddels 80-jarige, altijd politiek geëngageerde regisseur Marco Bellochio werkte 16 jaar geleden al samen met Pierfrancesco Favino (Buscetta) in BUONGIORNO, NOTTE, een film over de ontvoering van de Italiaanse politicus Aldo Morro. Bellochio kreeg toentertijd de kritiek dat hij daarin de terroristen teveel vermenselijkte. De eindscène van IL TRADITORE is wellicht een verlaat antwoord daarop.