de_liefhebbers.jpg

De Liefhebbers

  • Ook met Theo Maassen:

  • Minoes
  • minoes.jpg

De Liefhebbers

Architect Jan Liefhebber heeft Alzheimer en probeert dat voor zijn vier kinderen geheim te houden. Als de aap eenmaal uit de mouw komt, reageert elk van hen op hun eigen manier. Een tragikomische mozaïekfilm vol spanningen binnen een kleurrijke familie.

Pater familias Jan (Jeroen Krabbé) heeft ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds geen afscheid genomen van zijn architectenbureau. Dit tot frustratie van zijn ambitieuze zoon Kasper (Guy Clemens), zijn beoogde opvolger op de zaak. Aan zijn vrouw en kinderen besteedt hij veel te weinig aandacht. Jan’s andere zoon Jonathan (Theo Maassen), een geslaagd neurochirurg, is erg introvert en leidt aan depressies. Oudste dochter Sam (Hadewych Minis) leeft afgezonderd – en best eenzaam – in Londen. En dan is er nog de jongste dochter Maria (Sanne-Samina Hanssen), de enige zonder goede opleiding die als kapster en alleenstaande moeder de eindjes aan elkaar probeert te knopen. Op het slechts denkbare moment komt ook nog eens de biologische vader van haar dochtertje zijn opwachting maken, om de rol van vader alsnog op zich te nemen.

Wat alle gezinsleden delen is dat ze het in hun leven heel druk hebben en als het een beetje lastig wordt weglopen. Onvermijdelijk komt het moment waarop de kinderen ontdekken dat hun vader dement aan het worden is, waarna vele onderlinge, onuitgesproken frustraties uit het verleden naar boven komen.

Regisseur Anna van der Heide maakte eerder twee jeugdfilms, BRAMMETJE BAAS en MEESTER KIKKER. In DE LIEFHEBBERS vertelt ze over een familie waar iedereen zijn eigen problemen heeft. De onderlinge verhoudingen schuren, maar er is wel degelijk een gezamenlijke band. Een herkenbaar verhaal met fantastische acteurs, en naast alle strubbelingen ook veel warmte.