fete_de_famille.jpg

Fête de famille

Fête de famille

In deze geslaagde Franse tragikomedie ontspoort de viering van de 70-jarige verjaardag van oma Andrea (Catherine Deneuve) als onverwacht ook dochterlief – tevens enfant-terrible van het gezin – opduikt.

Bij de verjaardag van Andrea is het hele gezin welkom. De degelijke zoon Vincent (regisseur Kahn zelf), een onkreukbare advocaat, is er met zijn vrouw en kinderen. Zijn onhandelbare broer Romain (Vincent Macaigne), de onbegrepen artistiekeling, nam zijn laatste vlam mee. En voor de vorm is er natuurlijk ook plek voor dochter Claire, die in de regel nooit komt opdagen bij familiegelegenheden. Een vrolijke en vredige familiereünie ligt in het verschiet.

Grand dame Catherine Deneuve behoeft geen introductie; zij schitterde al in meer dan honderd films. Hier speelt ze met verve de zachtaardige oma die alles en iedereen bij elkaar probeert te houden. De show wordt echter gestolen door Emmanuelle Bercot als de wispelturige Claire die nog een appeltje te schillen heeft met haar lot. Zodra zij in beeld komt voel je als kijker dat er wat staat te gebeuren. Maar wat precies, dat had je niet kunnen bedenken, en dan met een twist. Gaandeweg de film leren we, met Claire als katalysator, de hele familie kennen, inclusief hun bewogen verleden.

Bercot is perfect op haar plaats in deze dramatische komedie, de eerste van de Belgische Cédric Kahn – en dat gaat hem duidelijk goed af. De Franse chansons waaronder het terugkerende ‘Amour, amour’ onderstrepen de melancholische sfeer. Zeker niet de enige in zijn genre, maar alleen al het acteerwerk tilt FÊTE DE FAMILLE ver boven het gemiddelde uit.