itzhak.jpg

Itzhak

  • regie: Alison Chernick

  • met: Itzhak Perlman • Toby Perlman

  • ISR •documentaire • 2017 • 82 min.

Itzhak

Itzhak Perlman (1945) wordt door velen beschouwd als de grootste violist van deze tijd. Deze muzikale documentaire volgt zijn leven en carrière van jongs af.

Itzhak wordt geboren in Tel Aviv, waar zijn Poolse ouders sinds de jaren dertig woonden. Nadat hij op vierjarige leeftijd polio krijgt en zijn benen verlamd raken, verplaatst hij zich de rest van zijn leven met protheses, op krukken of in een rolstoel.

Zijn handicap weerhoudt hem er niet van uit te groeien tot een groot violist én dirigent. Te jong voor het conservatorium leert hij zichzelf vanaf zijn derde (!) vioolspelen, totdat hij alsnog word toegelaten – als tienjarige geeft hij er zijn eerste recital. In 1958 verhuist het gezin Perlman naar New York waar Itzhak op dertienjarige leeftijd aangenomen wordt op de bekende Juilliard School of Music. Landelijke bekendheid volgt nog datzelfde jaar dankzij een (eerste) optreden in de beroemde Ed Sullivan Show.

Zijn carrière neemt een grote vlucht. Solo en altijd zittend, bespeelt hij zijn beroemde Stradivarius uit 1714, die eerder eigendom was van Yehudi Menuhin. Over de hele wereld werkt hij met bekende orkesten, maar ook met artiesten als Billy Joel. Hij speelt daarnaast klezmer en jazz, en diverse soundtracks (zoals die van SCHINDLER’S LIST). Incidenteel zingt hij ook kleinere operarollen, o.a. met Pavarotti en Domingo.

ITZHAK toont zijn tomeloze inzet als artiest, maar ook zijn hechte band met echtgenote Toby en het dagelijkse, triviale leven van een gewone man, die toevallig ook een wereldberoemd musicus is. Een liefdevol portret van een veelzijdige en virtuoze artiest, en een leven vol humor, passie en doorzettingsvermogen.