instinct.jpg

Instinct

  • regie: Halina Reijn

  • met: Carice van Houten • Marwan Kenzari

  • NED •drama • 2019 • 98 min.

Instinct

Het regiedebuut van Halina Reijn is een uitstekend geacteerde psychologische thriller rond een tbs-therapeut (Carice van Houten) die verwikkeld raakt in een spannend kat-en-muisspel met een charismatische zedendelinquent (Marwan Kenzari).

De wat eigenwijze psycholoog Nicoline wordt met open armen ontvangen in de kliniek. Of ze er eigenlijk wel klaar voor is daargelaten: ze heeft alle papieren en ervaring die nodig zijn om direct in het diepe te worden gegooid.

Van haar voorganger neemt ze het dossier over van Idris, die voor zware zedendelicten is veroordeeld. De even charmante als intelligente Idris heeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd bij het behandelteam en mag binnenkort met onbegeleid verlof. Tenminste, als Nicoline daarmee akkoord gaat. Haar bekruipt echter het gevoel dat Idris haar collega’s misschien wel te slim af is. Ondertussen is het ook maar de vraag of ze zelf wel voldoende raad weet met deze manipulatieve bad boy en zijn verleidingstactieken. Tussen beiden ontstaat een vernuftig spel van aantrekken en afstoten waarbij de rollen van therapeut en patiënt door elkaar gaan lopen. Wie is eigenlijk prooi en wie is jager?

De grauwe Bijlmerbajes ademt de machteloosheid van Nicoline wat ook terugkomt in haar kleurloze kleding. Haar groeiende overgave aan begeerte vertaalt zich in haar uiterlijk terwijl Idris op zijn beurt slim zijn mimiek en voorkomen aan haar spiegelt.

INSTINCT komt mede voort uit Man Up, het productiebedrijf dat Reijn en hartsvriendin Van Houten in 2015 hebben opgezet om meer vrouwenverhalen te vertellen. De film sleepte al prijzen in de wacht bij het filmfestival van Locarno, is bovendien de Nederlandse Oscar-inzending en gooit hoge ogen om één van de vijf genomineerden te worden voor deze prestigieuze filmprijs.