once_upon_a_time_in_hollywood.jpg

Once upon a time… in Hollywood

Once upon a time… in Hollywood

Quentin Tarantino’s filmische liefdesbrief aan de jaren 60 en aan de cinema is vol weemoed en melancholie. Verwacht daarbij een vette knipoog naast een rol voor exploitatie en geweld – bij één scene kunt u best even wegkijken.

Leonardo DiCaprio speelt acteur Rick Dalton, jarenlang de grote ster van televisie-western ‘Bounty Law’. Ondanks een korte overstap naar het witte doek is de B-acteur eind jaren 60 echter op zijn retour. Dalton vertikt aanvankelijk zijn heil te zoeken in spaghettiwesterns – dat lijkt hem het definitieve einde van zijn carrière. Gelukkig ontleent hij nog een sprankje prestige aan het feit dat hij sinds kort naast Roman Polanski en Sharon Tate (Margot Robbie) woont.

Dalton’s stuntman Cliff Booth (Brad Pitt) – tevens zijn beste vriend – komt al even moeilijk aan de bak. Als privéchauffeur en klusjesman voor Dalton weet hij net genoeg te verdienen om zijn ‘Pit Bull’ van goed eten te voorzien. Het liefst cruiset Cliff in Dalton’s sjieke ‘66 Cadillac Coupe de Ville door Hollywood’s straten vol kleurrijke neonverlichting. Daar geeft hij op een dag een minderjarige hippie een lift, die hem haar commune toont, geleid door Charles Manson – voor wie de geschiedenis rond Polanski’s huis kent een teken aan de wand.

Voor ONCE UPON A TIME IN… HOLLYWOOD liet Tarantino de Marina del Rey-snelweg vele nachten afzetten (en uitlichten) om Cliff te kunnen filmen met 2000 andere oldtimers – waarom special effects gebruiken als je de real thing kan krijgen?! En dan is er nog de verrukkelijke ode aan de echte Sharon Tate in – hoe kan het ook anders – een bioscoopzaal.