movern_callar.jpg

Morvern Callar

Morvern Callar icon_trailer.png

Tijdens het laatste Rotterdams Filmfestival scoorde de Schotse regisseur Lynne Ramsay hoog met MORVERN CALLAR, een raadselachtige road-movie over een al even raadselachtige jonge vrouw. Deze Morvern Callar vlucht na de zelfmoord van haar vriend weg uit het grauwe Schotland om vervolgens haar heil te zoeken in Zuid-Spanje.
Naar het hoe en waarom van deze gebeurtenissen laat Ramsay je grotendeels raden. Zij portretteert Morvern als een wat wereldvreemde vrouw, die zelfs haar beste vriendin niet vertelt wat er werkelijk in haar omgaat. Een bewuste keuze, zo verklaarde de regisseur in de Volkskrant: 'De dialoog is een misbruikt stijlmiddel. Ik ga niet naar de bioscoop om overal uitleg bij te krijgen.'
Van Ramsay mag een verhaal best een beetje knagen in het hoofd van de kijker, zolang het maar pakkend wordt weergegeven.
Met MORVERN CALLAR is dat de regisseur meer dan gelukt. Niet alleen door de uitgekiende muziek en de fotogenieke Schotse en Spaanse landschappen, maar bovenal dankzij de Britse hoofdrolspeelster Samantha Morton. Zij was eerder bij ons te zien in SWEET AND LOWDOWN en is zo’n actrice die alleen al met haar ogen kan acteren. Vorig jaar nog speelde ze daarmee Tom Cruise volledig van het scherm als orakel in MINORITY REPORT. Als de getroubleerde Morvern Callar zet Morton opnieuw één van de mooiste vrouwenrollen van het jaar neer.