Downton Abbey

Nieuw kostuumdrama over het wel en wee – boven en beneden – in het spectaculaire landhuis van de adellijke Crawley-familie. Allerhoogst bezoek zet hun geordende leventje en dat van de bediening volledig op zijn kop.

In 2001 won scenarioschrijver Julian Fellowes een Oscar voor Robert Altman’s knappe ensemblefilm GOSFORD PARK. Hij vertaalde die kunstig geconstrueerde aristocratische setting later naar het luchtigere DOWNTON ABBEY. Vijf jaar lang schreef de serie tv-historie en won alle denkbare televisieprijzen. ‘Abbey’ rijst nu opnieuw uit zijn as in deze op zichzelf staande, gelijknamige film, die speelt in het interbellum.

In Abbey schittert nog steeds alles. De tafels zijn verrukkelijk gedekt. Dezelfde lords and ladies kwebbelen bij hun thee en cognacje in de salon over hun rijkeluisproblemen. De Britse klassenmaatschappij staat er nog in steen gebeiteld. Een sociale kloof gaapt tussen wie leidt en wie dient. En die typisch Britse, altijd onuitgesproken spanning tussen hen vormt opnieuw de solide basis voor twee uur heerlijk, ontspannen vermaak.

Alles gaat zijn gangetje wanneer op een dag the majesties King George V (Simon Jones) and Queen Mary (Geraldine James) een bezoek aankondigen, inclusief overnachting en banket. Iedereen is meteen in rep en roer, niet in het minst het personeel. Het is hun eer te na om niet alles tot in de puntjes verzorgd te laten verlopen. Flinke verontwaardiging ‘beneden’ dus wanneer leden van de koninklijke huishouding arriveren om ‘hun’ boeltje te komen bestieren. Ondertussen reageert ‘boven’ de onverstoorbare Countess of Grantham (Maggie Smith) als door een wesp gestoken wanneer hofdame Lady Bagshaw (Imelda Staunton) haar opwachting maakt. Daarmee had ze nog een appeltje te schillen. Het is slechts een klein deel van de vele verwikkelingen, romances en grappige momenten waarop DOWNTON ABBEY trakteert.