La dentellière

Met haar eerste grote hoofdrol bewees de jonge Isabelle Huppert meteen haar talent voor het vertolken van genuanceerde, kwetsbare personages. In dit subtiele romantische drama vertolkt ze de rol van een gesloten jonge vrouw die worstelt met de liefde, maar vooral met zichzelf.

Isabelle Huppert (1953) speelde al in ruim honderd films. EYE Filmmuseum brengt dit jaar een aantal daarvan opnieuw in roulatie. Daarbij mocht LA DENTELLIÈRE niet ontbreken, goed voor een Britse ‘Oscar’ voor beste vrouwelijke nieuwkomer.

De teruggetrokken leerling-kapster Béatrice (Huppert) – door iedereen Pomme genoemd – is van eenvoudige komaf. Met haar bevriende oudere collega Marylène gaat ze op vakantie naar Cabourg aan de Normandische kust. Waar de extraverte Marylène zich prima vermaakt op de dansvloer en snel een nieuwe vriend vindt, blijft Pomme een muurbloempje. Toch raakt ze aan de praat met de verlegen Letteren-student François die zich tot haar mysterieuze persoonlijkheid voelt aangetrokken.

Terug in Parijs trekt zij bij hem in, haar eerste grote liefde, maar de idylle zal geen lang leven beschoren zijn. Via François komt ze in contact met het intellectuele milieu van Parijs. Pomme kan maar moeilijk meegaan in die wereld, terwijl François niet door haar stilte weet heen te breken. Uiteindelijk kan Beatrice, puur en gevoelig als ze is, de (sociale) kloof tussen hen niet overbruggen. Na het verbreken van hun relatie stort haar wereld volledig in.

LA DENTELLIÈRE (de kantwerkster) – de titel verwijst naar een schilderij van Vermeer – is de bewerking van de veelbekroonde roman van Pascal Lainé. Isabelle Huppert zet met haar naturelle vertolking van de fragiele Pomme, die alleen past in haar eigen universum, de toon voor veel van haar latere rollen.