le_jeune_ahmed.jpg

Le jeune Ahmed

Le jeune Ahmed

De gebroeders Dardenne richten met hun karakteristieke regiestijl de camera op de jonge Ahmed, een tiener in de ban van een onbuigzame islamprediker. Van dichtbij volgen we hem en de pogingen om hem te deradicaliseren.

De Belgische Ahmed (Idir Ben Addi) is dertien en komt in contact met imam Youssouf (Othmane Moumen). Meer en meer raakt hij in de ban van diens strenge islamitische leer. Ahmed is eigenlijk nog een kind, maar door de religie verliest hij zijn speelsheid en vrolijkheid. Hij geeft vrouwen geen hand meer en heeft kritiek op zijn moeder wanneer die wijn drinkt. Tegen zijn neef, die in Syrië als strijder is omgekomen, kijkt hij op. Dat zijn lerares Arabisch doceert zonder Koranteksten te gebruiken is voor Ahmed reden de overtuigingen die hem door de imam worden aangereikt rechtlijnig om te zetten in een afschrikwekkende daad. Als gevolg daarvan belandt hij in een jeugdinstelling waar hij moet helpen op een zorgboerderij.

De regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne hebben een reeks bekroonde en hoog gewaardeerde films op hun naam staan, zoals L’ENFANT en LE GAMIN AU VELO, vaak over de sociale krachten die op een jonge hoofdpersoon inwerken. Voor LE JEUNE AHMED kregen ze in Cannes de prijs voor beste regie. De film richt zich niet op het waarom, maar stelt de vraag – zonder het antwoord te geven – of het mogelijk is om deze jongen te deradicaliseren. ‘De filmers doen geen politieke uitspraken. Ze lijken eerder te accepteren dat ze niet in het jonge hoofd van Ahmed kunnen doordringen.’ aldus Trouw, die de film vier sterren gaf.