preloader.gif za 24 21:15
AUGUSTUS
preloader.gif zo 01 16:00
SEPTEMBER
8399a203_7f7a_42f0_aed9_a0778cf22844.jpg

Camino

  • regie: Martin de Vries

  • met: Martin de Vries

  • NED •documentaire • 2019 • 85 min.

Camino icon_reserveer.png

Utrechtenaar Martin de Vries loopt solo de bekende pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. In deze opgerekte selfie overdenkt hij het waarom van zijn avontuur.

‘Alles in me zei me dat ik het moest doen’ – en dat geldt voor vele pelgrimgangers. Ontelbaren gingen martin de afgelopen eeuwen voor, in 2017 zo’n 30 duizend. Intussen zijn er over deze fysiek en geestelijk inspannende tocht al aardig wat films en boeken verschenen. Zo trok de documentaire COMPOSTELLA in 2016 meer dan 40 duizend bezoekers.

Dit regiedebuut was eigenlijk onbedoeld, want pas na thuiskomst besloot De Vries meer met zijn beelden te doen dan ze alleen aan familie te tonen. Via zijn meditatieve videodagboek
– hij deed ooit de montage voor Van Kooten en De Bie – volgen we het ritme van zijn stappen, 1600 kilometer lang van Le Puy-en-Velay in midden-Frankrijk naar Noordwest-Spanje, gedurende zeventig vaak snikhete dagen in verpletterende stilte en door prachtige landschappen. We worden deelgenoot van vele overpeinzingen – waarom wandel ik eigenlijk? – van dieptepunten, kwaaltjes en grotere ongemakken, én van euforische momenten.

CAMINO is een nuchter zelfportret in twee miljoen stappen met een onverwacht verrukkelijke eindbestemming. En misschien doen juist de grote vragen er het minst toe...


Deze film is deze zomer onderdeel van de Filmbundel ‘De bestemming is niet het doel

Waarom kriebelt het soms en móeten we op pad? Martin de Vries loopt 1600 km naar Santiago de Compostella en legt zijn tocht zelf vast in CAMINO. Ella en John vluchten voor de bemoeienissen van hun kinderen en trekken in hun oude campertje naar Florida. Een tocht vol ongemakken, blijkt in THE LEISURE SEEKER. Dan maar op pad naar Schotland? Het bijzonder geestige WHAT WE DID ON OUR HOLIDAY laat zien dat de bestemming niet het doel is, maar een ernstig zieke opa.

- - - - -

Filmzomer 2019
Filmbundel 7: De bestemming is niet het doel

- - - - -

Filmzomer 2019
Het programma van juli en augustus heeft dit jaar een nieuwe opzet: de Filmzomer van het Filmhuis is opgebouwd uit acht filmbundels, elk met een specifiek thema. In iedere bundel zit één nieuwe film om verrast door te worden (zoals EL REINO), aangevuld met een bijpassend hoogtepunt uit het afgelopen seizoen (mocht u die gemist hebben of nog eens willen zien).

Elke derde titel in een filmbundel is een comeback van een onderscheidende oudere film. Sommige verdienen nu eenmaal het grote doek.

Elke filmbundel waarvan u alle drie de films bezoekt levert een vrijkaartje op voor ná de Filmzomer – bewaar daarvoor wel uw entreebewijzen. En mocht u zelf een heel andere filmbundel ontdekken tussen onze 24 zomerfilms, dien die dan gerust in, met uw motivatie. Met een beetje mazzel belonen we die ook! Ook hier geldt: bewaar uw drie (of meer) filmkaartjes.