preloader.gif zo 25 20:00
AUGUSTUS
mesteren_st_5_jpg_sd_low_1.jpg

Mesteren

  • regie: Charlotte Sieling

  • met: Soren Malling • Jakob Oftebro • Ane Dahl Torp

  • DEN/NOO/TSJ •drama • 2017 • 94 min.

Mesteren icon_reserveer.png

Simon is binnen Deense kunstkringen dé man waar het om draait. Totdat op een dag zijn verloren gewaande zoon op de stoep staat. Die blijkt met zijn straatkunst minstens zo gevestigd te zijn. Dat is slikken voor de ijdele kunstenaar.

In de openingsscène van de satire MESTEREN loopt Simon (Søren Malling, bekend uit BORGEN en THE KILLING) erbij als een ware rockster. We bevinden ons bij hem thuis, op een premièrefeestje voor kunstenaars. De zelfingenomen wijze waarop Simon zich in het gezelschap mengt, verraadt dat dit zijn territorium is. Hier is hij heer en meester, daar kan niemand aan tornen. Of toch wel?

Simon’s narcistische ego loopt een deuk op wanneer een dag later een ontzagwekkend kunstwerk à la Banksy tegenover zijn huis verschijnt. Het blijkt gemaakt te zijn door zijn zoon Casper, die onder de naam ‘The Ghost’ furore maakt over de hele wereld. Maar daar komt Simon pas achter als zijn zoon ‘zomaar’ bij hem opduikt. De twee hebben elkaar jaren niet gezien en hun relatie staat flink onder druk door gebeurtenissen in het verleden. Met jaloezie en enige afschuw moet Simon aanzien hoe Casper met zijn talent en raadselachtige persoonlijkheid in de smaak valt bij zijn studenten, vriendin en minnares. Hoe kan hij het tij keren? En waarom is zijn zoon überhaupt teruggekeerd?

MESTEREN is door zijn setting een heerlijke over-de-top film met een serieuze en kritische ondertoon.


Deze film is deze zomer onderdeel van de Filmbundel ‘Kunstenaarsleven

De hoofdpersoon in het gelaagde drama WERK OHNE AUTOR is geïnspireerd op de befaamde Duitse schilder Gerhard Richter (1932) – hij ontkende overigens elk verband tussen de film en zijn leven. In de documentaire GERHARD RICHTER PAINTING wordt het werk van deze mediaschuwe kunstenaar zonder fictieve componenten over het voetlicht gebracht. Het Deense MESTEREN, dat zich afspeelt in het kunstenaars-milieu van Kopenhagen, is dan wel weer een heerlijk over de top-drama over twee gezaghebbende kunstenaars, een vader en zoon.

- - - - -

Filmzomer 2019
Filmbundel 6: Kunstenaarsleven


- - - - -

Filmzomer 2019
Het programma van juli en augustus heeft dit jaar een nieuwe opzet: de Filmzomer van het Filmhuis is opgebouwd uit acht filmbundels, elk met een specifiek thema. In iedere bundel zit één nieuwe film om verrast door te worden (zoals EL REINO), aangevuld met een bijpassend hoogtepunt uit het afgelopen seizoen (mocht u die gemist hebben of nog eens willen zien).

Elke derde titel in een filmbundel is een comeback van een onderscheidende oudere film. Sommige verdienen nu eenmaal het grote doek.

Elke filmbundel waarvan u alle drie de films bezoekt levert een vrijkaartje op voor ná de Filmzomer – bewaar daarvoor wel uw entreebewijzen. En mocht u zelf een heel andere filmbundel ontdekken tussen onze 24 zomerfilms, dien die dan gerust in, met uw motivatie. Met een beetje mazzel belonen we die ook! Ook hier geldt: bewaar uw drie (of meer) filmkaartjes.