preloader.gif di 16 14:00
preloader.gif za 20 21:15
preloader.gif zo 28 20:00
JULI
preloader.gif ma 05 20:30
AUGUSTUS
le_semeur_st_5_jpg_sd_high.jpg

Le semeur

  • regie: Marine Francen

  • met: Pauline Burlet • Géraldine Pailhas • Alban Lenoir

  • FRA •drama, romantiek • 2017 • 98 min.

Le semeur icon_reserveer.png

Na de deportatie van alle mannen door het leger van Napoleon III moeten de vrouwen het land op voor het zware werk. En zullen ze nu kinderloos blijven?

Het is 1852 . Het leger van Napoleon III slaat de opstand van de Provençaalse boeren neer. Niet veel later worden alle mannen uit Violette’s dorpje in de Alpen gedeporteerd. De vrouwen moeten nu zichzelf onderhouden en het zware werk van de mannen op het land overnemen. Ze zetten eendrachtig hun schouders eronder. Maar als die situatie voortduurt bekruipt hen een zekere wanhoop. Moeten ze het dan voortaan zonder kinderen stellen?

Violette spreekt met haar vriendinnen af dat ze de eerste man die komt samen delen. Violette Ailhout beschreef de gebeurtenissen in een novelle met de opdracht om die pas in 1952 aan haar oudste vrouwelijke nakomeling door te geven. Het boek werd in 2006 gepubliceerd en is nu door regisseur Marie Francen als bron gebruikt voor haar debuutfilm – opvallend geschoten in het klassieke 4:3 beeldformaat. De film heeft precies het goede tempo om de periode te treffen en de onderhuidse verwikkelingen worden mooi verbeeld door de acteurs, met name door Pauline Burlet als Violette.

Francen ontving voor LE SEMEUR (de zaaier) de prestigieuze New Director-award in San Sebastian.


Deze film is deze zomer onderdeel van de Filmbundel ‘Sterke vrouwen

Doorzetters zijn het, rechter Fiona may (Emma Thompson) in THE CHILDREN ACT en Mildred Hayes (Frances mcDormand) in THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI. Terwijl de één lang moet wikken en wegen om goed recht te kunnen spreken, gaat de ander onomwonden de strijd aan tegen overheidsdienaren. Doorzetten, dat moeten ook de achtergebleven vrouwen uit een bergdorpje in de Franse Alpen. Hun mannen zijn gedeporteerd door het leger van Napoleon III. LE SEMEUR laat zien wat ‘samen sterk’ betekent.


Filmzomer 2019 | Filmbundel 2: Sterke vrouwen


Filmzomer 2019
Het programma van juli en augustus heeft dit jaar een nieuwe opzet: de Filmzomer van het Filmhuis is opgebouwd uit acht filmbundels, elk met een specifiek thema. In iedere bundel zit één nieuwe film om verrast door te worden (zoals EL REINO), aangevuld met een bijpassend hoogtepunt uit het afgelopen seizoen (mocht u die gemist hebben of nog eens willen zien).

Elke derde titel in een filmbundel is een comeback van een onderscheidende oudere film. Sommige verdienen nu eenmaal het grote doek.

Elke filmbundel waarvan u alle drie de films bezoekt levert een vrijkaartje op voor ná de Filmzomer – bewaar daarvoor wel uw entreebewijzen. En mocht u zelf een heel andere filmbundel ontdekken tussen onze 24 zomerfilms, dien die dan gerust in, met uw motivatie. Met een beetje mazzel belonen we die ook! Ook hier geldt: bewaar uw drie (of meer) filmkaartjes.