Greta

In deze psychologische thriller van regisseur Neil Jordan (THE CRYING GAME) raakt een jonge vrouw in New York bevriend met een eenzame weduwe die er sinistere motieven op na houdt.

De jonge serveerster Frances (Chloë Grace Moritz) leidt met haar huisgenoot Erica (Maika Monroe) een bescheiden leven in New York. Tijdens een ritje met de metro vindt ze een sjieke handtas op de stoel tegenover haar en besluit zich erover te ontfermen. Ze ontdekt naam en adres van de eigenaresse, Greta Hideg (Isabelle Huppert), een elegante pianolerares van Franse afkomst, en brengt de tas persoonlijk terug. Tijdens de thee ontspint zich een warm-vriendelijk gesprek. Greta blijkt behoefte aan gezelschap te hebben nu haar man is overleden en haar dochter in Frankrijk woont. Op haar beurt waardeert Frances het gezelschap aangezien ze onlangs haar moeder is verloren en met haar aan alcohol verslaafde vader een stroeve relatie heeft.

Tussen de twee vrouwen ontstaat een bijzondere band en er volgen meer afspraken, totdat Frances tijdens zo’n bezoek op een lugubere vondst stuit. Vol afschuw confronteert zij Greta hiermee en zet abrupt een streep onder hun vriendschap. Zo niet Greta, die haar en vriendin Erica begint te stalken. De politie kan weinig doen en raadt de meisjes aan het te negeren. Een straatverbod haalt niets uit en zelfs een privé-detective kan Greta's morbide gedrag niet in toom houden.

Met diverse verwijzingen naar andere films toont regisseur Jordan zijn waardering voor het genre. Isabelle Huppert geniet zichtbaar van haar rol als ontwrichtend booswicht en tilt daarmee deze toch al gedegen opgebouwde thriller naar een hoger plan.