Claire darling icon_trailer.png

Catherine Deneuve (1943) speelde al in meer dan honderd films en nog steeds domineert ze iedere film waarin ze een rol heeft. Het psychologische familiedrama CLAIRE DARLING is daar opnieuw een fraai voorbeeld van.

Claire Darling (Catherine Deneuve) heeft zich al jaren nauwelijks vertoond in Verderonne, het dorpje waar ze woont. Ze is vervreemd van haar dochter Marie, die ze al 20 jaar niet gezien heeft. Op een mooie zomerdag wordt ze wakker met het idee dat het de laatste dag van haar leven is. Daarom besluit ze al haar bezittingen te verkopen en legt ze haar favoriete spullen in de voortuin voor een garageverkoop. Nieuwsgierige omstanders en buren beginnen te vechten om de belachelijk laag geprijsde antiekstukken. Terwijl de dorpsbewoners hun slag slaan tussen Claire’s dierbare antieke spullen, waarschuwt een goede vriendin Claire’s dochter, die langskomt en probeert te redden wat er te redden valt. Elk object roept herinneringen op van Claire’s tragische en flamboyante leven.

Claires dochter Marie wordt gespeeld door Chiara Mastroianni, ook in werkelijkheid Deneuve’s dochter. De jonge Claire wordt vertolkt door Alice Taglioni (RéPARER LES VIVANTS). Deneuve steelt de show in alle scènes als de oudere, gedistingeerde en verwarde vrouw uit de hogere kringen, die al rokend (uiteraard!) en orerend alle anderen op afstand houdt en dan opeens breekt en het verder ook niet meer weet – om dan toch weer uit te halen.

De franse titel van de film is La dernière folie de Claire Darling. Regisseur Julie Bertuccelli maakte eerder met THE TREE al een boeiend psychologisch familieportret. CLAIRE DARLING is een mooie aanvulling op La Deneuve’s oeuvre, dat nog lang niet compleet lijkt.