the_aftermath.jpg

The aftermath

  • regie: James Kent

  • met: Keira Knightley • Ned Wills • Pandora Colin

  • GBR •drama, oorlogsfilm, romantiek • 2019 • 109 min.

The aftermath icon_trailer.png

In dit romantische historische drama voelen twee eenzame zielen zich tot elkaar aangetrokken tegen de achtergrond van een vernietigd Hamburg in de nasleep van de tweede Wereldoorlog. Naar de bestseller van Rhidian Brook.

1946. De Engelse kolonel Lewis Morgan (Jason Clarke) handhaaft de orde onder de morrende bevolking van een totaal platgebombardeerde stad. Hij overziet het de-nazificatie-proces en spoort gewelddadige, berouwloze Hitleraanhangers op. Wanneer zijn mooie, broze vrouw Rachel (Keira Knightley) zich vanuit Engeland bij hem voegt – zij hoopt hun bekoelde relatie nieuw leven in te blazen – wordt voor hen een niet-gebombardeerd huis geconfisqueerd. Het is de enorme klassieke villa van de gevoelige en kunstminnende architect Stefan Lubert (Alexander Skarsgård) – waarschijnlijk geen nazi, want Bauhaus-aanhanger – waar hij samen met zijn adolescente dochter Frieda woont.

Hoewel Rachel het smaakvol ingerichte huis bewondert, wantrouwt ze Duitsers, schuldig als ze zijn aan groot verdriet, en ze is zeker niet van plan hen als gelijke te behandelen; iets wat evenzeer geldt voor de gemiddelde Duitser richting de Engelsen. Lewis daarentegen heeft genoeg oorlog van dichtbij meegemaakt om te begrijpen dat iedereen verliezer is. Hij heeft dan ook het fatsoen Stefan en Frieda op de zolder van het huis te laten wonen, in plaats van in een opvangkamp, een keuze die niet zonder consequenties blijft. Overwinnaar en overwonnene onder één dak levert geheid spanningen op; dat geldt ook in de stad waar Duitsers overleven in ruïnes terwijl Engelsen genieten van het sjieke uitgaansleven. 

Maar voor meerdere betrokkenen verandert afkeer uiteindelijk in wederzijdse interesse en blijken dieptepunten kansen voor een nieuw begin, in dit prachtig geënsceneerde drama rond schuld en hartstocht.