green_book.jpg

Green book

Green book icon_trailer.png

Een inspirerend, op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over een zwarte pianovirtuoos die met zijn blanke chauffeur in de jaren '60 een concerttoer maakt door het nog gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten.

In 1962 is de gevierde zwarte pianist Don Shirley (Mahershala Ali) voor hem en zijn band op zoek naar een chauffeur en bodyguard voor een reeks optredens in de zuidelijke staten. Uit vele sollicitanten kiest hij Tony ‘Lip’ Vallelonga (Viggo Mortensen), een vanwege zijn wel erg losse handjes ontslagen uitsmijter van een nachtclub. Een groter verschil is bijna niet denkbaar: Shirley is welbespraakt en hoog opgeleid. Tony is de jongen van de straat met een simplistisch wereldbeeld, platvloers en racistisch. Hij heeft zijn bijnaam te danken aan het feit dat hij nogal overtuigend sterke verhalen kan ophangen.

Tony staat niet te springen om voor deze zwarte artiest te werken, maar hij heeft het geld hard nodig om zijn gezin te onderhouden. Hij accepteert de baan en rijdt Shirley naar zijn bestemmingen. In hun bagage hebben ze ‘The Green Book’, een onontbeerlijke reisgids met daarin de (weinige) plekken waar zwarte reizigers mogen overnachten in het gesegregeerde zuiden. Onderweg botsen regelmatig hun denkbeelden en hun visie op de wereld. Los daarvan is Tony getuige van de vele vernederingen en onrechtvaardigheden die Shirley moet ondergaan. Langzamerhand ontstaat meer en meer wederzijds begrip en respect en groeit zelfs een warme vriendschap.

GREEN BOOK won de Oscar voor beste film en Mahershala Ali die voor beste mannelijke bijrol.