geenfoto.jpg

Magonia

Magonia icon_trailer.png

"Een pleidooi voor de verbeeldingskracht”, zo noemde regisseur Ineke Smits in De Filmkrant haar eerste lange film MAGONIA. Wel, daarin is ze geslaagd: aan verbeelding geen gebrek in deze po√ętische film die bol staat van de symboliek en wars is van de werkelijkheid.
MAGONIA is een drieluik gebaseerd op de bundel ‘Magonische verhalen’ van schrijver Arthur Japin, die samen met Smits ook het scenario schreef. In de film worden de drie verhalen als een soort levenslessen verteld door een vader die met zijn zoontje aan het vliegeren is.
Het eerste verhaal speelt in een schilderachtig dorpje, waar een oude gebedsomroeper steeds slechter bij stem wordt. In het tweede deel springt de film naar een woestijn, waar een westerse toeriste (een mooie rol van Linda van Dijck) met haar man strandt en een cultuurclash beleeft met de woestijnbewoners. Het derde relaas gaat over een vrouw in een havencafé, die wacht op de terugkeer van haar geliefde.
Naarmate de film vordert wordt MAGONIA steeds grimmiger van sfeer. Evenwichtig is de film dan ook niet, maar wel wonderlijk en fantasierijk. Bovendien nodigt MAGONIA uit om je mee te laten voeren door de prachtig geschoten sfeerbeelden van cameraman Piotr Kukla.