mary_queen_of_scots.jpg

Mary queen of Scots

Mary queen of Scots

Theater-regisseur Josie Rourke maakte met haar regiedebuut een boeiend en schitterend vormgegeven historisch drama over misschien wel de bekendste koningin van Schotland, de tragische Mary Stuart.

Eerst de feiten: We schrijven de zestiende eeuw en het zijn roerige tijden. De strijd tussen katholieken en protestanten woedt steeds heviger. Mary, dochter van de Schotse koning James V, wordt geboren in 1542. Toen ze zes dagen oud was, kwam haar vader om op het slagveld en werd ze tot koningin gekroond. Op vijftienjarige leeftijd wordt ze uitgehuwelijkt aan de driejarige Franse troonopvolger. Wanneer hij in 1560 doodgaat, keert de katholieke Mary als jonge weduwe terug naar Schotland om haar troon op te eisen en meteen ook aanspraak te maken op de Engelse troon. Daar zit inmiddels de protestantse Elisabeth (de Virgin Queen).

Zo begint de jarenlange rivaliteit tussen de twee nichten in een door mannen geregeerde wereld. Rourke maakt er een strijd van tussen twee ijzersterke vrouwen. Verscheurd door ambitie en liefde, tegen elkaar opgezet door edelen, door het slijk gehaald door kerkleiders, door het systeem verplicht een opvolger te baren. Wanneer Mary een zoon krijgt terwijl Elisabeth kinderloos blijft wordt de rivaliteit op de spits gedreven.

Er zijn al eerder films over deze geschiedenis gemaakt; in deze versie spelen de gelauwerde actrices Saoirse Ronan (LADY BIRD), en Margot Robbie (I, TONYA) de rollen van Mary en Elisabeth en dat doen ze met vuur. De film mag dan niet helemaal historisch correct zijn – de twee koninginnen kwamen elkaar in werkelijkheid nooit tegen en de edelen aan de hoven waren een stuk minder kleurrijk – het boeiende MARY QUEEN OF SCOTS neemt je mee naar turbulente tijden in middeleeuwse kastelen vol prachtige kostuums. De toekomst van Engeland en Schotland zou nooit meer hetzelfde zijn...