colette.jpg

Colette

Colette

Keira Knightley schittert als Colette, de Franse schrijfster die leefde aan het begin van de 20e eeuw en vocht voor haar zelfstandigheid. Haar boeken worden door haar man Willy uitgegeven onder zijn naam.

Sidonie-Gabrielle Colette (Keira Knightley) trekt van het platteland in 1893 naar Parijs nadat ze is getrouwd met Henri ‘Willy’ Gauthier-Villars (Dominic West). Hij is een flamboyante uitgever, die anderen boeken laat schrijven die hij onder zijn naam publiceert.

Ook Colette’s autobiografisch verhaal ‘Claudine op school’ wordt zo, als boek van Willy, een groot succes– boeken van vrouwen werden in die tijd nog niet geaccepteerd. Hun huwelijk verloopt stroef en door zijn succes als schrijver krijgt Willy veel aandacht van vrouwen, waar hij gretig gebruik van maakt. Dit geeft Colette op haar beurt alle ruimte om haar eigen leven te leiden.Willy oefent telkens weer druk uit op Colette om meer Claudine-boeken te schrijven, om vervolgens de opbrengsten te verbrassen. Als hij uiteindelijk failliet dreigt te raken verkoopt hij, zonder enig overleg, de rechten op de Claudine-reeks. Verbijsterd en woedend verbreekt Colette daarop elk contact en kiest voortaan haar eigen pad in het leven.

De Britse regisseur Wash Westmoreland is vooral bekend van het Alzheimerdrama STILL ALICE. Hij maakte van COLETTE geen statig kostuumdrama, maar een levendig verhaal over de emancipatie van een sterke vrouw.