buddy.jpg

Buddy

Buddy

“Zonder Mister zouden we waarschijnlijk niet meer samen op de bank zitten.” zegt Patricia over de hond die haar man ‘s nachts wakker maakt als hij nachtmerries heeft over zijn uitzending naar Afghanistan.

Documentairemaakster Heddy Honigmann bezit één van de slechts tweemaal toegekende Living Legend Awards van het IDFA. Zij heeft een imposant oeuvre opgebouwd, met als rode draad overleven. Haar nieuwste film is het ontroerende en emotionele BUDDY, waarin zes hulphonden en hun eigenaren worden gevolgd. Honigmann heeft zelf MS en is in toenemende mate hulpbehoevend. Dat inspireerde haar om een film te maken over wat hulphonden voor mensen kunnen betekenen. ‘Honden zijn de beste troosters van verborgen pijn’, aldus Honigmann.

Zo kan een blinde 86-jarige vrouw dankzij hulphond Makker nog steeds hardlopen. De jonge heavymetal-fan Annebel kan in haar rolstoel met Kay wel naar een concert. Kaiko geeft de aan een spierziekte lijdende Erna veel vrijheid terug door haar drie keer per nacht in bed om te draaien, en samen boodschappen te doen. De slechtziende Hans vertelt ontroerd over de zwarte labrador Missy die hem zelfstandig houdt: ‘Het blijft een hond. En ik ben maar een mens. Maar het woord liefde kan je wel gebruiken’. En tenslotte voelt Mister feilloos de getraumatiseerde militair Trevor aan, die daardoor beter met zijn flashbacks om kan gaan waar hij met zijn vrouw moeilijk over kan praten.

Volgens DWDD zien we in Honigmann’s schitterende documentaire de hulphond als buddy, als ogen en oren, als assistent en als beste vriend. En de Volkskrant schreef lovend: ‘BUDDY is een ode aan de vechtlust van de hoofdpersonen en een liefdesportret van de diepe band tussen mens en hond’.