filmstill.jpg

The best of IDFA 2018 – on tour

The best of IDFA 2018 – on tour

In dit meer dan vijf uur durende minifestival, met broodjes in de pauzes, kunt u zich onderdompelen in een selectie van het beste wat het Internationale documentaire-festival, afgelopen november in Amsterdam, te bieden had.

LOS REYES (CHI, DUI 2018), gepland als documentaire over de skate-scene in de Chileense hoofdstad Santiago, werd – en gelukkig maar – gekaapt door twee zwerfhonden, de doortastende teef Chola en de oudere Football. Over de problematische levens van de skaters horen we nog op de geluidsband, maar de fenomenale, dromerige beelden van deze bijna sprookjesachtige film zijn geheel gewijd aan het subtiele spel tussen de honden.

DON’T BE A DICK ABOUT IT (USA 2017) is een liefdevol portret van een opmerkelijke, roodharige tweeling, de een met een tv-obsessie, de ander met een hondenfobie. Het is een ode aan een warm Amerikaans gezinsleven met gekte, geruzie en broederlijke vriendschap.

ISLAND OF THE HUNGRY GHOSTS (DUI, GBR, AUS 2018) volgt de idealistische traumatherapeut Poh Lin op Christmas Island, waar Australië een berucht detentiekamp voor immigranten bestiert. Wat haar sessies kunnen betekenen in deze uitzichtloze hel vraagt ook zij zich af. Kalme registraties van gesprekken worden afgewisseld met beelden van de grote krabbentrek en de lokale Chinese gemeenschap die zich bekommert om oude geesten.

DE MAN DIE ACHTER DE HORIZON KEEK (NED 2018) is een persoonlijk onderzoek van filmmaker Martijn Blekendaal naar kunstenaar Bas Jan Ader, die in 1975 onderweg in een piepklein zeilbootje van Amerika naar Engeland op mysterieuze verdween.