preloader.gif vr 26 20:30
JULI
preloader.gif di 06 20:30
AUGUSTUS
idfa_on_tour_2019.jpg

Capharnaüm 

  • regie: Nadine Labaki

  • met: Zain Al Rafeea • Yordanos Shiferaw • Boluwatife Treasure Bankole

  • LIB •drama • 2018 • 130 min.

Capharnaüm  icon_reserveer.png

In dit hartbrekende drama neemt de 12-jarige Zain een opmerkelijke stap: hij klaagt zijn ouders aan voor de rechtbank. Nooit hadden ze hem op deze wereld mogen zetten! Zijn bestaan in de sloppenwijken van Beiroet is onleefbaar.

CAPHARNAÜM (‘chaos’) maakte na zijn première in Cannes nogal wat los. Toeschouwers waren diep onder de indruk en ontroerd. Ze beloonden het bijna-documentaire drama van de Libanese regisseur Nadine Labaki (CARAMEL) met een langdurige staande ovatie. De film ontving de Jury én Oecumenische Prijs en wordt sindsdien door het publiek op internationale filmfestivals in de armen gesloten. CAPHARNAÜM begint in de rechtbank waar de jonge Zain geboeid wordt binnengeleid – hij heeft iemand neergestoken. Ook zijn ouders zijn aanwezig en juist zij moeten het ontgelden. Hun zoontje klaagt hen aan voor het leven dat ze hem schonken. In een doordachte flashback-compositie wordt daarna duidelijk waarom.

Zain moet in de krottenwijken van Beiroet zien te overleven. Zijn ouders hebben zijn geboorte niet laten registreren, waardoor hij geen paspoort heeft en niet naar school kan. Zo jong als hij is moet hij zijn armoedige familie onderhouden, een opdracht die hem zwaar valt. De maat is vol wanneer zijn lievelingszusje Sahar op haar elfde wordt uitgehuwelijkt. Zain neemt de benen en vindt bescherming bij de Ethiopische Rahil, die met haar kleine Yonas (een snoepje!) aan de rand van een pretpark woont. Wanneer Rahil op een dag niet terugkeert neemt Zain tijdens zijn overlevingstocht Yonas op sleeptouw.

Uit alles spreekt dat het op locatie gedraaide CAPHARNAÜM met compassie is gemaakt. Labaki heeft niets verzonnen en alle acteurs spelen min of meer zichzelf – zo is Zain een vluchtelingetje uit Syrië. Met die wetenschap komt de film nóg harder binnen.


Deze film is deze zomer onderdeel van de Filmbundel ‘Leven in het Nabije Oosten

De Israëlische komedies TEL AVIV ON FIRE en THE FAREWELL PARTY vormen een mooi tegenwicht voor het hartverscheurende Libanese drama CAPHARNAÜM zoveel bezoekers trok dit voorjaar. Komedies uit het Nabije Oosten? Ja, ze bestaan en bereiken zelfs ons land, meestal dankzij successen op internationale filmfestivals. Zo scoorde TEL AVIV ON FIRE, dat zich afspeelt op de West Bank, dit jaar op het IFFR hoge ogen, maar ging CAPHARNAÜM er uiteindelijk met de publieksprijs vandoor. 

- - - - -

Filmzomer 2019
Filmbundel 4: Leven in het Nabije Oosten


- - - - -

Filmzomer 2019
Het programma van juli en augustus heeft dit jaar een nieuwe opzet: de Filmzomer van het Filmhuis is opgebouwd uit acht filmbundels, elk met een specifiek thema. In iedere bundel zit één nieuwe film om verrast door te worden (zoals EL REINO), aangevuld met een bijpassend hoogtepunt uit het afgelopen seizoen (mocht u die gemist hebben of nog eens willen zien).

Elke derde titel in een filmbundel is een comeback van een onderscheidende oudere film. Sommige verdienen nu eenmaal het grote doek.

Elke filmbundel waarvan u alle drie de films bezoekt levert een vrijkaartje op voor ná de Filmzomer – bewaar daarvoor wel uw entreebewijzen. En mocht u zelf een heel andere filmbundel ontdekken tussen onze 24 zomerfilms, dien die dan gerust in, met uw motivatie. Met een beetje mazzel belonen we die ook! Ook hier geldt: bewaar uw drie (of meer) filmkaartjes.