preloader.gif di 30 20:30
JULI
cold_war.jpg

Cold war

  • regie: Pawel Pawlikowski

  • met: Joanna Kulig • Tomasz Kot • Borys Szyc

  • FRA/GBR/POL •drama, muziekfilm, romantiek • 2018 • 88 min.

Cold war icon_reserveer.png

De pianist en de zangeres van een Poolse muziekgroep vallen voor elkaar in een romance die decennia overspant – gedreven door emoties, politiek én het lot. Een indrukwekkend drama met prachtige muziek.

Aan het eind van de jaren veertig zoekt Wiktor (Tomasz Kot) in heel Polen naar begaafde zangers en dansers om de folkloregroep Mazurek, gebaseerd op het werkelijk bestaande folklore-ensemble Mazowsze, op te richten. Zo ontmoet hij zangeres Zula (Joanna Kulig). De twee voelen zich direct enorm tot elkaar aangetrokken. De groep zingt aanvankelijk volksliedjes, maar onder druk van de Communistische Partij verschuift hun repertoire steeds meer naar strijdliederen. Wiktor kan dit niet verkroppen en wil het liefst naar het Westen vluchten. Voor Zula ligt het verbreken van de band met haar geboorteland niet zo voor de hand.

Jaren volgen waarin de twee elkaar telkens weer treffen en verliezen, in Oost-Berlijn, Joegoslavië of Parijs. De band onderling en die er is tussen hen en hun geboortegrond, is even onlosmakelijk als onmogelijk. We maken met de twee een gepassioneerde reis door de tijd en de muziek.

Regisseur Pawel Pawlikowski (IDA, MY SUMMER OF LOVE) won met COLD WAR de Gouden Palm voor beste regie. Zijn drama is geïnspireerd op de woelige relatie van zijn eigen ouders. Dat levert een sfeervol – en in prachtig zwart-wit geschoten – drama op tussen twee mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen. ‘De oogstrelende beelden, authentieke muziek en sublieme hoofdrolspelers raken het hart’, aldus VPRO Cinema.


Deze film is deze zomer onderdeel van de Filmbundel ‘Muziekcarrières

Drie, in vorm en uitvoering, heel verschillende films. Toch zijn ze inhoudelijk verbonden: muziek houdt de zangeressen Rose-Lynn, Zula en Elise op de been, ondanks tegenslagen. In WILD ROSE wil Rose-Lynn carrière maken in Nashville, maar wat te doen met haar kinderen? Zula moet in COLD WAR kiezen tussen haar liefde voor Wictor en haar thuisland Polen. En in THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN staat Elise’s relatie met Didier op het spel na het overlijden van hun dochtertje. Gepassioneerde drama’s met muziek in de hoofdrol!

Filmzomer 2019 | Filmbundel 3: Muziekcarrières


Filmzomer 2019
Het programma van juli en augustus heeft dit jaar een nieuwe opzet: de Filmzomer van het Filmhuis is opgebouwd uit acht filmbundels, elk met een specifiek thema. In iedere bundel zit één nieuwe film om verrast door te worden (zoals EL REINO), aangevuld met een bijpassend hoogtepunt uit het afgelopen seizoen (mocht u die gemist hebben of nog eens willen zien).

Elke derde titel in een filmbundel is een comeback van een onderscheidende oudere film. Sommige verdienen nu eenmaal het grote doek.

Elke filmbundel waarvan u alle drie de films bezoekt levert een vrijkaartje op voor ná de Filmzomer – bewaar daarvoor wel uw entreebewijzen. En mocht u zelf een heel andere filmbundel ontdekken tussen onze 24 zomerfilms, dien die dan gerust in, met uw motivatie. Met een beetje mazzel belonen we die ook! Ook hier geldt: bewaar uw drie (of meer) filmkaartjes.