wad.jpg

Wad

  • regie: Ruben Smit

  • NED •documentaire • 2018 • 93 min.

Wad

Een prachtige natuurdocumentaire over het unieke Waddengebied. Adembenemende beelden op en onder het water en op het strand in alle jaargetijden geven een indruk van het leven in de natuur.

Vijf jaar lang heeft regisseur Ruben Smit (DE NIEUWE WILDERNIS) met zijn team gewerkt aan de opnames voor WAD. Daarin volgen we de grijze en gewone zeehonden en zijn we getuige van de geboorte van een ‘huiler’, een zeehondenjong. De mannetjes vechten om de vrouwtjes, die al snel na de geboorte van de jongen weer vruchtbaar zijn. Andere hoofdrolspelers zijn de slechtvalken, waarvan we zien hoe ze hun prooi uitzoeken en er op jagen. Daarnaast zien we nog veel meer dieren – van groot tot klein.

Je vraagt je af hoe ze dat allemaal hebben kunnen filmen; geen wonder dat ze daar vijf jaar voor nodig hadden. Het Waddengebied staat als enige natuurgebied in Nederland op de Werelderfgoedlijst. Het is belangrijk dat het in al zijn verscheidenheid behouden blijft, een thema dat kort in de film naar voren komt. De nadruk ligt op het laten zien van de wondere wereld van het Wad. Niet de mens maar de natuur speelt hier de hoofdrol. Het enige menselijke is de voice-over, ingesproken door acteur Gijs Scholten van Aschat. Gelukkig wordt niet alles uitgelegd, er blijft genoeg ruimte om zelf in te vullen en te genieten van de beelden.