todos_lo_saben_st_2_klein.jpg

Todos lo saben

Todos lo saben

Heel subtiel ontregelt een mysterieus misdrijf een hechte plattelandsgemeenschap. Dat tilt het spannende kidnapdrama TODOS LO SABEN – met Penélope Cruz en Javier Bardem – flink uit boven de doorsnee-thriller.

De Iraanse regisseur Asghar Farhadi (A SEPARATION, THE SALESMAN) neemt ons dit keer mee naar een pittoresk en afgelegen dorp in Spanje. Daar arriveert Laura (Penélope Cruz) met haar zoontje en puberdochter Irene – haar echtgenoot is helaas verhinderd – om een huwelijk bij te wonen.

Op de warme ontvangst door familie en bekenden volgt een lang en uitbundig huwelijksfeest, zoals een buitenstaander zich dat voor de geest zou halen – een knipoog van de regisseur naar ons en zichzelf. Dus wordt de regen en de uitvallende elektriciteit tijdens het dansen met gejuich ontvangen en beleeft Irene een beginnende kalverliefde met Felipe, het neefje van wijnboer Paco (Javier Bardem), ooit de jeugdliefde van haar moeder.

Verhalenverteller Farhadi dient het op als een heerlijk, filmgeniek Spanje uit een reisgids en belicht ondertussen alvast – nog onschuldig – wat van de relaties en structuren tussen al deze mensen, met hun lange onderlinge geschiedenis.

Voordat de feestnacht over is, wordt de idylle rampzalig verstoord door een nauwkeurig uitgevoerde misdaad die de gemeenschap op zijn grondvesten zal laten schudden. Er volgen gespannen dagen vol verdenkingen en achterdocht, zwijgen wordt doorbroken en oude wonden blijken niet geheeld. Dat kleine persoonlijke beslissingen uit het verleden soms verstrekkende gevolgen hebben toont deze krachtige en vlotte krimi, met ongedwongen samenspel van de acteurs.