the_novgorod_spaceship_4.jpg

The Novgorod spaceship

The Novgorod spaceship

Het architectuurfestival op 10 en 11 november 2018 toont vier documentaires over iconische, soms brute bouwwerken uit zowel het Westen als het Oostblok. De bouw in de jaren zestig van een gigantisch cultureel centrum zou eraan bijdragen de Russische stad Novgorod te ‘verheffen’. 

Aan de oevers van de Volgov, in het Russische stadje Novgorod, landde eind jaren zestig een bizar ruimteschip, het Dostojevski-theater. Zo zou je dat in ieder geval kunnen ervaren als je dit modernistische meesterwerk van onaardse proporties aantreft. Het culturele leven van Novgorod zou ermee op een hoger plan geraken, als tegenwicht voor de trek naar de grote stad. Veertig jaar later is het gebouw onverminderd indrukwekkend, ook als herinnering aan de gouden jaren van de Sovjetarchitectuur. Dat is dan niet bekeken vanuit het perspectief van de lokale bevolking. Totaal niet onder de indruk hebben zij rustig al die jaren het gebouw zien vervallen; het biedt inmiddels vooral onderdak aan skaters en junks.

In deze meeslepende documentaire legt regisseur Andrei Rozen de ziel van de bevolking van Novgorod bloot aan de hand van het verhaal van een uniek gebouw en zijn eigenzinnige, onbegrepen architect.