first_man_st_4_klein.jpg

First man

First man

Op 20 juli 1969 landde Neil Armstrong als eerste mens op de maan. Regisseur Damien – LA LA LAND – Chazelle maakte een bijzondere biografische verfilming van deze legendarische maanmissie.

Eind jaren zestig wordt astronaut Neil Armstrong (Ryan Gosling) door NASA uitverkoren om samen met twee collega’s een zo goed als onmogelijke taak te vervullen: als eerste mens voet zetten op de maan. In onze wereldgeschiedenis is Apollo 11 daarmee dé missie die zowel de bodemloze menselijke ambitie als de behoefte aan nieuwe kennis demonstreert. Dit komt echter met een prijs: wat voor impact heeft de buitengewoon gevaarlijke ruimtemissie bijvoorbeeld op de relatie binnen Armstrong’s familie? En op de VS als natie die met Rusland wedijvert in het verkrijgen van kennis van de ruimte? Maar misschien wel het allerbelangrijkst in FIRST MAN: wat voor impact heeft de missie op Armstrong zélf? Een saillant feitje over Apollo 11 is dat het een dermate riskante missie was dat president Nixon – in geval van mislukking – ook een andere variant van zijn speech had klaarstaan. Deze werd uiteraard nooit uitgesproken. Overigens is het fascinerend deze tekst voor dat doemscenario, dat op internet te vinden is, te lezen.

Regisseur Damien Chazelle (1985) won vorig jaar voor LA LA LAND als jongste filmmaker ooit de Oscar voor beste regisseur. De Oscar-buzz gaat trouwens ook al rond voor FIRST MAN, die volgens filmwatchers genomineerd gaat worden in tal van categorieën. Zoals The Guardian het mooi uitdrukte: ‘Na het historische succes van LA LA LAND zijn de enige records die Chazelle nog kan breken die van hemzelf.’