maria_by_callas_st_1_jpg_sd_high.jpg

Maria by Callas

  • Ook met Maria Callas:

  • Medea
  • medea.jpg

Maria by Callas

Maria Callas is misschien wel de bekendste operazangeres aller tijden. Ruim veertig jaar na haar dood vertelt deze intieme documentaire het verhaal van haar leven – in haar eigen woorden nog wel.

De wereldberoemde Maria Callas werd in 1923 in New York geboren als Maria Kalogeropoulos, dat later werd ingekort tot Kalos en resulteerde in in haar artiestennaam Callas.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw groeide Callas uit tot een een heuse wereldster. Waar ze optrad stonden mensen uren voor haar in de rij. Callas vertolkte in haar hoogtijdagen de mooiste en beste operarollen. Ze had een buitengewone stem – een dramatische sopraan volgens de kenners, en altijd meteen herkenbaar aan het timbre – maar haar belangrijkste kenmerk was dat ze aria’s zó meeslepend wist te zingen dat ze haar publiek in extase wist te brengen.

Callas werd overal en altijd gevolgd, werd bejubeld en verguisd – alles wat we nu associëren met moderne popsterren. Ze was eigenlijk de eerste echte diva – niet voor niets baseerde Kuifje-tekenaar Hergé het personage Bianca Castafiore op de zangeres. Haar omgang met de media was getroubleerd.

Al deze facetten zien én horen we terug in de biopic MARIA BY CALLAS van Tom Volf. Hij stelde zijn documentaire deels samen op basis van nog nooit vertoonde beelden, maar vooral van foto’s, super-8 films, dia’s en brieven uit Callas’ eigen archief.