The mercy

De Britse zakenman en amateurzeiler Donald Crowhurst besluit in 1968 mee te doen met de eerste solozeilrace rond de wereld, de Sunday Times Golden Globe Race. Gedreven door het vooruitzicht van roem en een grote geldprijs stort hij zich in het avontuur. Een waargebeurd verhaal van een ambitieuze man.

Donald Crowhurst (Colin Firth) is zakenman en tevens uitvinder van een navigatie-apparaat voor zeilboten. Op een zeilbeurs probeert hij samen met zijn zoon zijn uitvinding aan de man te brengen, zonder veel succes. Op diezelfde beurs lanceert The Sunday Times het plan om een non-stop solozeilrace om de wereld te houden. Donald is direct geïnteresseerd en schrijft zich in. Met de bevriende zakenman Stanley Best (Ken Stott) laat hij een geavanceerd schip bouwen. Een ingehuurde persagent weet met goede publiciteit genoeg giften te genereren om zijn project te financieren.

Hoewel zijn vrouw Clare (Rachel Weisz) het hem afraadt, steekt hij met zijn onvoltooide boot toch van wal. Op zee krijgt hij te maken met zeeziekte en technische problemen. Crowhurst schrijft uitgebreide logboeken en heeft regelmatig radiocontact met zijn vrouw en kinderen. We zien hem worstelen met wisselende weersomstandigheden en de maandenlange eenzaamheid stellen zijn geest danig op de proef; zijn journaals worden steeds uitgebreider en moralistischer. Zal het hem lukken om alle moeilijkheden te overwinnen? Regisseur James Marsh won een Oscar met de documentaire MAN ON WIRE en maakte eerder SHADOW DANCER over de IRA en THE THEORY OF EVERYTHING over Stephen Hawking. In THE MERCY laat hij, geholpen door een geweldige Colin Firth, zien hoe een gedreven man zijn grote droom najaagt.