on_chesil_beach.jpg

On Chesil Beach

On Chesil Beach

Opnieuw waagt een regisseur zich aan een verfilming van een bestseller van Ian McEwan: ON CHESIL BEACH, naar de gelijknamige novelle uit 2007. En opnieuw speelt de jonge Ierse actrice Saoirse Ronan een glansrol – net als in haar grote doorbraak ATONEMENT.

Juli 1962, een tijd dat het huwelijk nog een Instituut is met hoofdletter I. Zo ook voor het zojuist getrouwde paar Florence Ponting (Saoirse Ronan) en Edward Mayhew (Billy Howle). Zij is een talentvol musicus die droomt van een carrière in de concertzalen én van een perfect huwelijksleven. Hij is een uiterst serieuze student geschiedenis aan het gerenommeerde University College in London. Beiden zijn nog maagd en ze gaan hun eerste huwelijksnacht doorbrengen in het idyllische Chesil Beach, aan de kust van Dorset.

So far so good, zou je denken. Maar dan heeft u buiten de meesterverteller McEwan gerekend, die zijn eigen novelle bewerkte tot het script voor ON CHESIL BEACH. Hij componeerde een prachtverhaal waarin – spoiler alert – het huwelijk van Florence en Edward sneuvelt voordat het goed en wel begonnen is. Hoe dat mis gaat laat de film in niet-chronologische volgorde zien. Aangekomen in hun hotel blijkt tijdens het avondeten dat de jonge echtelieden allebei vrees hebben voor hun eerste nacht samen. Edward is bang dat hij door alle spanning zal falen als man, terwijl het probleem van Florence dieper ligt. Hoeveel ze ook van Edward houdt, zij is frigide en gruwt eigenlijk van het idee van lijfelijk contact, terwijl ze hem ook niet teleur wil stellen in hun echtelijke sponde.

ON CHESIL BEACH is het filmdebuut van de Brit Dominic Cooke, die eerder een enorme palmares opbouwde als theaterregisseur. Zijn drama kan wedijveren met eerdere McEwan-verfilmingen als ATONEMENT, ENDURING LOVE en THE CEMENT GARDEN.