the_guernsey_literary_society.jpg

The Guernsey literary society

The Guernsey literary society

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog reist schrijfster Juliet Ashton af naar Guernsey. Aanvankelijk om de leden van een literaire kring te leren kennen, maar vervolgens om de oorlogsgeschiedenis van het eiland te doorgronden.

THE GUERNSEY LITERARY SOCIETY begint in 1941, als een klein groepje dorpsbewoners ‘s nachts huiswaarts keert op het door de Duitsers bezette Guernsey, vlak voor de Franse kust. Ze hebben hun laatste illegale varkens geroosterd en zijn dronken van de zelfgestookte alcohol. Ver na de avondklok worden ze aangehouden en om hun hachje te redden verzinnen ze ter plekke dat ze lid zijn van een leeskring, de Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society.

Onbedoeld start zo een leesclub die hen door de oorlogsjaren zal helpen met voordrachten, boekbesprekingen, de aardappeltaart van Eben en de gin van Isola. Als na de oorlog één van de leden, de stugge maar knappe varkensboer Dawsey Adams (Michiel Huisman), een briefwisseling begint met Juliet Ashton, schrijfster van één van de boeken die ze hebben besproken, raakt zij geïntrigeerd in hun boekenclub. De jonge Juliet (Lily James) woont in Londen, waar flink gefeest wordt. Op die manier heeft ze de rijke Amerikaan Mark leren kennen, die haar overlaadt met attenties en bloemen. Maar wanneer haar uitgever Sidney (Matthew Goode) haar op een lange toer met boekpresentaties wil sturen kiest ze ervoor om Londen even achter zich te laten en een bezoek te brengen aan Guernsey, met de gedachte een krantenartikel te schrijven over de leesclub. Daar raakt Juliet bevriend met de leden en betoverd door het leven op het eiland. Ze stelt haar terugreis uit wanneer ze begint te vermoeden dat op het eiland een groot geheim verzwegen wordt, waar de leesclub een rol in lijkt te spelen.