bewaren_of_hoe_te_leven.jpg

Bewaren – of hoe te leven

  • regie: Digna Sinke

  • NED •documentaire • 2017 • 84 min.

Bewaren – of hoe te leven

Regisseur Digna Sinke (BELLE VAN ZUIJLEN, DE STILLE OCEAAN) zegt in haar nieuwe documentaire geborgenheid te vinden in wat ze bewaart. Ze laat echter ook de keerzijde daarvan zien: bezit als ballast.

Wanneer je als kijker de eerste flitsende beelden ziet van deze documentaire vraag je je vast af: Waar gaat dit over? Het zijn de suikerzakjes die filmmaker Digna Sinke als kind ooit spaarde en die zij altijd heeft bewaard. Het blijkt een familietrekje: Sinke’s 92-jarige moeder spaarde zelf sigarenbandjes, terwijl niemand in het gezin sigaren rookte. Het is een komische opening van een indringende zoektocht naar de waarde van bezit. Sinke en haar moeder genieten van de herinneringen die de meest alledaagse spulletjes bij hen oproepen. Zo gaan moeders ogen glanzen als ze een klein striekiezertje vasthoudt. Niet zo vreemd, aldus de regisseur, want die generatie had vroeger niet veel speelgoed en haar moeder raakte ook nog eens veel kwijt door de watersnoodramp.

Sinke laat in  BEWAREN – OF HOE TE LEVEN ook de minimalisten aan het woord. Mensen die zich afzetten tegen geld en materialisme, omdat ze niet afhankelijk willen zijn van spullen en herinneringen. Al hun spullen passen in een rugzak en ze zijn aan geen enkele plek gebonden – het gaat hen om belevenissen. Sinke zelf vindt dat we meer aandacht aan de dingen moeten geven: ‘In deze bikkelharde maatschappij ligt een enorme druk om succesvol en gelukkig te zijn en om experiences te hebben, en ligt het aan jezelf als dat allemaal niet lukt’. Haar devies: ‘Kijk om je heen en geniet, wat je nu ziet is er misschien morgen al niet meer’.