lady_bird.jpg

Lady Bird

Lady Bird

LADY BIRD vertelt het verhaal van de 17-jarige Christine – beter bekend als ‘Lady Bird’ – die droomt van een avontuurlijk leven buiten haar duffe geboorteplaats. Zij wil dolgraag gaan studeren in New York. Maar we bevinden ons in het jaar na 9/11 en Christine heeft te maken met een overbezorgde moeder.

Christine ‘Lady Bird’ McPherson (Saoirse Ronan) groeit op in Sacramento, waar ze naar een middelbare school gaat. Christine wil na haar eindexamen CalifornieĢˆ verlaten om aan de oostkust te gaan studeren, want daar bevinden zich volgens haar de steden met inhoud en cultuur.

In LADY BIRD volgen we Christine’s ambivalente relatie met haar moeder, Marion McPherson (Laurie Metcalf): enerzijds kunnen ze het geweldig met elkaar vinden, anderzijds halen ze regelmatig elkaars bloed onder de nagels vandaan. Helaas lijkt het laatste hun relatie te gaan overschaduwen: Christine wordt steeds recalcitranter en haar moeder juist bescherā€ mender. Het interessante aan LADY BIRD is dat het niet wil dat de kijker zich automatisch achter de protagonist schaart. Het jaar is 2002 en 9/11 staat nog vers in het geheugen van de Amerikanen – genoeg reden voor ouderlijke bezorgdheid.

LADY BIRD is het regiedebuut van Greta Gerwig, bekend als actrice (FRANCES HA) en scenariste samen met haar man Noah Baumbach. Haar debuut is uiterst succesvol: LADY BIRD werd genomineerd voor vijf Oscars (waaronder beste film, beste regie en beste originele script). ‘Gerwig laat haar permanent opstandige hoofdpersonage heerlijk met alles en iedereen botsen; vriendjes, vriendinnen, goedmoedige docenten, die moeder’, schrijft de Volkskrant dan ook. Het resultaat is een energiek en nostalgisch coming-of-age verhaal dat boeit tot de laatste seconde.