wild.jpg

Wild

  • regie: Luc Enting

  • met: Nederlands ingesproken door André van Duin

  • NED •documentaire • 2017 • 80 min.

Wild

In zijn gedramatiseerde natuurfilm WILD stelt regisseur Luc Enting dieren centraal die normaal gesproken aan de zijlijn staan. Zijn docu volgt het fascinerende verhaal van een vos, een edelhert en een wild zwijn die moeten zien te overleven op de Veluwe.

Het lijkt alsof Enting – die voor zijn eerste bioscoopfilm twee jaar lang in hutjes en tentjes heeft doorgebracht – zijn camera’s werkelijk overal op de Veluwe heeft weten te plaatsen. Vanuit alle hoeken en gaten (onder de grond, in de boom, vanuit de lucht, onder water) brengt hij een grote verscheidenheid aan dieren in kaart. Cinematografisch is WILD dan ook om van te smullen.

En gelukkig ontbreekt er ook verhalend weinig aan de film: WILD is namelijk geen gewone natuurdocu, maar een natuurfilm met een solide script waarin de paden van de drie hoofdrolspelers elkaar uiteindelijk vol suspense kruisen.

Het natuuravontuur wordt verteld door André van Duin, die met vlag en wimpel slaagt. Zijn stem is niet alleen aangenaam, maar zijn antropomorfistische commentaar voorziet de film van de nodige humor en laat je als kijker goed identificeren met de dieren.

WILD bewijst dat het zonde is om de pracht van de Nederlandse natuur voor lief te nemen; meteen vanaf het eerste beeld is het haast onmogelijk om te geloven dat al die schoonheid zich zo dicht bij ons in de buurt bevindt. ‘Dit is gewoon Nederland’, werd met verbazing gezegd aan tafel bij Jinek. Maar vergis je niet: de keiharde wetten van de natuur zijn onvermijdelijk en worden ook in WILD zeker niet over het hoofd gezien.