your_name.jpg

Your name

  • regie: Makoto Shinkai

  • JAP •animatie, drama, fantasy • 2016 • 106 min.

Your name

De roem snelde YOUR NAME rap vooruit: het is de succesvolste Japanse anime-film ooit. Wereldwijd bracht deze tekenfilm-voor-volwassenen al ruim 350 miljoen dollar op, waarmee hij de meesterlijke Oscarwinnaar SPIRITED AWAY de hielen liet zien.

De premisse van YOUR NAME zal misschien té vreemd voor woorden klinken: een meisje en een jongen die geregeld van lichaam wisselen en zo elkaars leven leren kennen. Scifi? Onzin? Wacht, oordeel niet te snel. Natuurlijk kan dat helemaal niet, maar in animatiefilms is alles mogelijk. De uitwerking van dit thema door regisseur Makoto Shinkai en zijn team van tekenaars is bovendien oogstrelend mooi én inventief.

In zijn film maken we kennis met de jonge Mitsuha, een meisje dat op het Japanse platteland woont en zich daar stierlijk verveelt. Totdat ze plots wakker wordt in het lichaam van Taki, een schooljongen die in miljoenenstad Tokyo leeft. Ze weten allebei niet precies wat hen overkomt, en zodra ze ontwaken vervagen hun herinneringen aan elkaar weer. Na meerdere van zulke bodyswaps beginnen ze contact te maken via SMS’jes en briefjes die ze voor elkaar achterlaten. Ze gaan ook op zoek naar elkaar, maar dat blijkt nog knap ingewikkeld. Zeker als er een desastreuze natuurramp dreigt door de inslag van een enorme komeet. Die apocalyptische gebeurtenis verwijst rechtstreeks naar de tsunami’s en de kernramp van Fukushima uit 2011, die een enorme impact hadden in Japan.

‘YOUR NAME koppelt een fraaie en bijzonder gedetailleerde animatie – vooral van de natuur en de stad – aan een ingenieus gelaagd verhaal’, aldus de NRC. Dit verhaal gaat niet alleen over de verschillen tussen man en vrouw, maar ook tussen stad en platteland, tussen leven en dood én tussen traditioneel en modern.