solan_en_ludwig_grote_kaasrace.jpg

Solan & Ludwig: de grote kaasrace

Solan & Ludwig: de grote kaasrace

Solan stelt zijn vrienden Ludwig en Reodor weer voor een lastig vraagstuk. Overmoedig als altijd beweert hij dat hun dorp de traditionele kaasrace wel even gaat winnen. Hoe moeten ze dat fiksen?

Solan is een vogel die zichzelf nogal eens overschat en daardoor flink in de problemen kan komen. Samen met de wat bang uitgevallen egel Ludwig woont hij in het Noorse bergdorpje Flåklypa, bij de geniale uitvinder Reodor.
Op een dag is het weer zover. Solan hoort dat het al 68 jaar geleden is dat er tussen zijn dorp en Slidre een kaasrace is gehouden. Een enorm evenement, waarbij twee teams om de eer strijden: welk team komt als eerste aan mét het stuk kaas? En omdat Solan wel van een uitdaging houdt, kan hij niet wachten om de oude traditie nieuw leven in te blazen. Met fabriekseigenaar Olvar uit Slidre sluit hij een geheime weddenschap: als team Flåklypa wint, krijgt Solan diens zuivelfabriek. Maar als team Slidre wint, krijgt Olvar het huis van Reodor – die hier uiteraard niets van weet.
De voorbereidingen voor de kaasrace zijn in volle gang en elk team kan rekenen op een speciale troef. Voor Solan is dat de ingenieuze machine die Reodor voor zijn team in elkaar knutselt. Maar team Slidre heeft ook een geheim wapen: de sterke gorilla Immanuel Desperados. Welk team legt het parcours door het berglandschap het snelst af?
Na SOLAN & LUDWIG EN DE SNEEUWMACHINE (2013) is dit de tweede stop-motion-animatiefilm van regisseur Rasmus Sivertsen. Ook voor het avontuurlijke en grappige DE GROTE KAASRACE baseerde hij zich op het werk van schrijver en illustrator Kjell Aukrust. De film heeft een Nederlandse inbreng: de poppen zijn in Ankeveen gemaakt.