breathe.jpg

Breathe

Breathe

Het regiedebuut van Andy Serkis vertelt de familiegeschiedenis van zijn vriend en producent Jonathan Cavendish. Diens vader Robin, verlamd door polio, blijkt een inspiratiebron voor vele lotgenoten te zijn.

Robin Cavendish (Andrew Garfield) is jong, sportief en ‘a dashing fellow’ wanneer hij tijdens een cricketwedstrijd de mooie Diana Blacker (Claire Foy) ontmoet. Het is liefde op het eerste gezicht. Een huwelijk laat niet lang op zich wachten, want de avonturier wil zo snel mogelijk met zijn nieuwbakken echtgenote naar Kenia.
In 1957 – Robin is dan 28 jaar – slaat het noodlot toe. Genietend van een prachtige zonsondergang op zijn geliefde theeplantage zakt hij plotseling in elkaar. De prognose van de artsen is meedogenloos: polio, verlamd vanaf de nek, een levensverwachting van nog maar enkele maanden.
Terug in Engeland ziet het ernaar uit dat Robin de rest van zijn leven met kunstmatige beademing in een ziekenhuisbed moet doorbrengen. Dat wil hij niet: ‘I don’t want to just survive, I want to truly live’, wat bij zijn vrouw een ongekende vechtlust en inspiratie oproept – ze hebben inmiddels een zoon, Jonathan. Diana schakelt een uitvinder in (Hugh Bonneville uit DOWNTON ABBEY) die een rolstoel op maat mét een beademingsapparaat ontwikkelt, waardoor Robin naar huis kan en zelfs een vakantie in Spanje kan doorbrengen met zijn gezin. Gezamenlijk besluit het echtpaar dat dit voor meer mensen mogelijk moet worden.
BREATHE is een inspirerende, romantische biopic over een pittig thema, dat door grappige momenten vol droge Britse humor nooit te zwaar wordt.