no_place_for_a_rebel.jpg

No Place for a Rebel

No Place for a Rebel

Opono Opondo wordt als tienjarige ontvoerd door een rebellenleger in Noord-Oeganda. Zestien jaar later weet hij te ontsnappen en probeert hij weer zijn plek te vinden in de normale maatschappij. Dat blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan.Na zijn vlucht uit het rebellenleger komt de 26-jarige Opono in een maatschappij terecht die hij niet kent. Hij heeft moeite om te integreren als burger, want het leger heeft hem zowel lichamelijk als geestelijk beschadigd.

Opono’s familie wil hem niet opvangen, omdat zij hem schuldig achten aan de moorden en plunderingen in hun geboortedorp. Alleen een oom – die zelf hulpverlener is – staat hem bij in de zoektocht naar een zinvolle toekomst. Opono volg een businesscursus, leert brommer rijden en krijgt lessen van een timmerman, maar door oorlogswonden is dat voor hem te zwaar. Gelukkig kan hij ontspannen bij zijn vriend Tabu, een ex-rebel die nu sateetjes verkoopt en de zaken goed voor elkaar heeft. Samen hebben ze plezier, maar tegelijkertijd confronteert de extraverte Tabu Opono hem met alles wat hij mist.

De maatschappij is verdeeld, sommigen zien Opono als slachtoffer, anderen als dader. Zelf zegt hij: ‘De overheid praat over vergiffenis. We hebben je vergeven, zeggen ze. Ik zeg gewoon bedankt, want ik ben afhankelijk van hun amnestie. Maar eigenlijk vind ik het een belediging. Jullie hebben mij als kind niet beschermd tegen ontvoering, waarom moet ik dan vergeven worden?’

Het is beklemmend om Opono te volgen in zijn pogingen een weg te vinden in een samenleving die niet op hem zit te wachten. Het is niet zo gek dat hij erover denkt om zich aan te sluiten bij het Oegandese regeringsleger - voor hem immers een vertrouwde wereld.