Victoria and Abdul

Bijna 83 jaar is Dame Judi Dench inmiddels, maar gelukkig weet ze van geen ophouden. Was ze vorige maand nog te zien in het kostuumdrama TULIP FEVER, deze maand speelt ze de Britse vorstin Victoria (1819-1901) in een historisch verantwoorde biopic.

Regisseur Stephen Frears brak in de jaren tachtig door met haast anarchistische films als PRICK UP YOUR EARS en SAMMIE AND ROSIE GET LAID, maar met het vorderen der jaren werd hij milder. Tegelijkertijd groeide zijn reputatie dankzij veelbekroonde films als DANGEROUS LIAISONS, THE QUEEN en PHILOMENA. Nu heeft hij zich opnieuw gewaagd aan een film over een Britse vorstin: in het waargebeurde VICTORIA AND ABDUL focust Frears op de band tussen Queen Victoria (Dench) en haar buitenlandse bediende Abdul Karim (Ali Fazal).

We schrijven 1890, wanneer Victoria al behoorlijk bejaard is en een uitgebluste indruk maakt – seen this, done that. Dat verandert nadat ze tijdens een saaie plechtigheid kennismaakt met de jonge, knappe en exotische Abdul. Hij is afkomstig uit India en leert Victoria meer en meer over de taal en de gebruiken van zijn thuisland. De oude vorstin bloeit zelfs weer helemaal op. De leden van haar blanke Britse hofhouding moeten echter helemaal niets hebben van Abdul, die ze als een lastige indringer beschouwen.

Het mag dan wel een kostuumdrama zijn, volgens het Algemeen Dagblad is VICTORIA AND ABDUL ook een hoogst actuele film. ‘Vreemdelingenhaat, angst voor andere culturen en religieuze vooroordelen worden behandeld. Verrassend genoeg bevat dit drama ook veel humor, waardoor het nooit topzwaar wordt. Maar de bittere afloop gaat door de ziel.’