Filmspecial Franse Cinema - literatuur

Cultuurhistorica en docent filmgeschiedenis Sara Hoogveld verzorgt dit najaar een vierdelige special over de Franse cinema. Het derde deel van de reeks bestaat uit een college getiteld Madame Bovary, over Franse literatuurverflimingen.

Sara Hoogveld besluit haar reeks van de afgelopen maanden met een college over boekverfilmingen. Wat maakt een klassieke roman aantrekkelijk voor een regisseur? Welke ingrediënten uit een boek worden ingezet en wat wordt door de regisseur zelf toegevoegd? Hoe brengt een actrice een romanpersonage tot leven? Voor het beantwoorden van deze vragen zoomt Hoogveld in op verschillende Franse filmversies van MADAME BOVARY, naar de gelijknamige overspelroman van Gustave Flaubert uit 1856.

Aan de orde komen onder meer de allereerste MADAME BOVARY uit de filmgeschiedenis – de bewerking van Jean Renoir uit 1934 – en de gedenkwaardige vertolking van Isabelle Huppert uit 1991. Een bijzondere MADAME BOVARY is de versie die de Franse regisseur Sophie Barthes in 2014 maakte met sterren als Mia Wasikowska, Rhys Ifans en Ezra Miller. Vlak voor de release van de film ging de Nederlandse distributeur A-film echter op de fles, waardoor we de film nooit in Gouda hebben kunnen draaien.

De vele intriges van Emma Bovary hebben geregeld geleid tot onvervalst melodrama. In dit kader bespreekt Hoogveld tijdens haar college het verschil tussen arthouse en commerciële cinema.NB: de reeks wordt op zondag 17 december afgesloten met de film VISAGES VILLAGES