Maudie (première)

Maudie Lewis was in de jaren zestig één van de bekendste naïeve kunstenaars van Canada. Sally Hawkins speelt een glansrol in het schilderachtig mooie MAUDIE over haar ongewone leven.

‘Eerst kom ik, dan de honden, de kippen en dan jij.’ De onbehouwen Everett is duidelijk als Maudie bij hem intrekt. Hij zoekt een huishoudster en dan vooral om zijn leven makkelijker te maken. Bij hem staat zij onderaan de ladder. Toch komt Maudie (Sally Hawkins uit HAPPY GO LUCKY) bij hem inwonen.

Na het begin van de film begrijp je waarom. De 30-jarige Maudie, die is misvormd door jeugdreuma, woont in bij haar tante Ida. Die behandelt haar als een kind. Haar ouders zijn gestorven en Maudie’s broer betaalt haar tante om voor haar te zorgen. Als Maudie in de plaatselijke kruidenierszaak hoort dat Everett een huishoudster zoekt, besluit ze dat zij dat moet worden. Everett (Ethan Hawke uit BOYHOOD) gaat grauwend en grommend door het leven na een harde jeugd in het weeshuis. Hij verdient wat geld met het verkopen van vis.

De relatie tussen beide buitenbeentjes begint moeizaam, maar langzaam groeien ze naar elkaar toe en raken ze verknocht aan elkaar. Dan ontdekt Maudie dat ze kan schilderen, ze versiert de muren van Everetts piepkleine huisje met bloemen en vogels. Een kunstkenner op vakantie is weg van Maudie’s kunst en moedigt haar aan schilderijen te maken. Maudie wordt bekend, uiteindelijk bestelt zelfs vice-president Nixon één van haar werken.

MAUDIE gaat vooral over de relatie tussen Maudie en Everett, geweldig vertolkt door Hawkins en Hawke. Vooral de ironische manier waarop Maudie Everrets botte opmerkingen ondergaat, waarna zij meestal toch haar zin krijgt is fijn om te zien. MAUDIE is ook een lust voor het oog door prachtige beelden van het koude Nova Scotia.