wind_river.jpg

Wind river

  • regie: Taylor Sheridan

  • met: Elizabeth OlsenJeremy Renner • Kelsey Asbille

  • CAN/GBR/USA •actie, misdaad, mysterie • 2017 • 111 min.

Wind river

WIND RIVER is een spannende en duistere thriller vol prachtige natuurbeelden en sterk acteerwerk. Tegelijkertijd is het een film met een sociale boodschap over het stelselmatig achterstellen van indianen in de VS.

 

In het besneeuwde landschap van het indianenreservaat Wind River wordt het dode lichaam van een tienermeisje ontdekt door de plaatselijke jager Cory Lambert (Jeremy Renner). Wanneer duidelijk is dat het om een moordzaak gaat moet hij samenwerken met de zichtbaar minder ervaren FBI-agente Jane Banner (Elizabeth Olsen uit MARTHA MARCY MAY MARLENE), die wordt ingevlogen vanuit Las Vegas. Aanvankelijk zijn de twee als water en vuur, maar voor het oplossen van deze zaakkunnen ze uiteindelijk niet zonder elkaar. Tijdens hun onderzoek naar de dood van het meisje wordt Lambert bovendien geconfronteerd met zijn eigen traumatische verleden.

Scenario en regie van WIND RIVER zijn van Taylor Sheridan, die ook het door ons vertoonde HELL OR HIGH WATER schreef. Zijn nieuwe film heeft daar flink wat raakvlakken mee: realistisch, ongepolijst en met de nodige maatschappijkritiek. Het drama is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, of – zoals Sheridan het in een interview met het Amerikaanse NPR zelf verwoordde – op duizenden soortgelijke gebeurtenissen in indianenreservaten zoals in Wyoming. Geweld ligt daar helaas altijd op de loer en de levensverwachting ligt er bijna dertig jaar lager dan in de rest van de VS.

Sheridan zet zijn filmische handtekening via mooie winterse beelden en soms haast poëtische dialogen, afgezet tegen de rafelranden van de multiculturele Amerikaanse samenleving. Hoewel de symboliek er volgens sommige critici soms wat te dik bovenop ligt, werd WIND RIVER afgelopen voorjaar in Cannes bekroond met de Un Certain Regard-prijs voor beste regie.