walk_with_me.jpg

Walk with me

  • regie: Marc J. Francis • Max Pugh

  • GBR •documentaire • 2017 • 94 min.

Walk with me

Kloosters en films hebben een gelukkig huwelijk. Na THE GREAT SILENCE en DES HOMMES ET DES DIEUX vertonen we de docu WALK WITH ME, over een boeddhistisch klooster in Zuid-Frankrijk waar alles draait om mindfulness.

Centraal in WALK WITH ME staat het levenswerk van de 90-jarige Thich Nhat Hanh, een Vietnamese zen-bhoeddist en vredesactivist die mindfulness wereldwijd aan de man – en de vrouw – heeft gebracht. Hij wordt daarom ook wel ‘de vader van de mindfulness’ genoemd. Zijn imperium bestaat uit zes kloosters in de VS en Frankrijk, waaronder Plum Village tussen Bordeaux en Bergerac.

De Britse filmmakers Max Pugh en Marc J. Francis kregen de kans om in Plum Village te filmen. Ter voorbereiding brachten ze eerst maandenlang zonder camera door in kloosters in de VS en Frankrijk; niet alleen om zichzelf mindfulness eigen te maken, maar ook om vertrouwen te winnen bij de kloosterlingen. Ze besloten geen traditionele documentaire te maken vol talking heads, maar meer een contemplatieve en beschouwende film over het zen-boeddhistische kloosterleven.

Pugh en Francis moesten wel, want uit vrees voor heldenverering wilde Thich Nhat Hanh zelf niet worden geinterviewd. Daardoor kom je als kijker weinig te weten over hemzelf. Zoals The Hollywood Reporter het omschreef: ‘The focus, as it should be in keeping with the practice of mindfulness, is on the here and now.’ Dat er toch een rode draad in WALK WITH ME zit komt door de voice-over van steracteur Benedict Cumberbach, die met zijn mooie sonore stem passages voorleest uit een leerboek van de leermeester zelf.