Tulip fever

Dat komt niet vaak voor: drie Oscarwinnaars in één film. Alicia Vikander, Christopher Waltz en Judi Dench brengen het 17e-eeuwse Amsterdam tot leven in TULIP FEVER, een kostuumfilm die speelt tegen de achtergond van de beruchte tulpencrisis.

Twintiger Sophia (Vikander) valt niet te benijden. Haar ouders overleden toen ze heel klein was, waarna ze opgroeide in het katholieke weeshuis van een abdij. Totdat ze door de moeder-overste (Dench) voor veel geld wordt uitgehuwelijkt. Sophia moet van haar trouwen met de dertig jaar oudere Cornelis Sandvoort (Waltz), een schatrijke weduwnaar die zijn fortuin heeft vergaard met de handel in nootmuskaat en andere specerijen uit de Oost. Het gedwongen en liefdeloze huwelijk is echter geen succes, want Cornelis wil eigenlijk maar één ding van Sophia: nageslacht, en dan liefst een zoon.

Het verhaal neemt een wending wanneer de ijdele Cornelis de jonge schilder Jan van Loos (Dane DeHaan) inhuurt om statieportretten te laten maken van zichzelf en zijn echtgenote. Al snel springt de vonk tussen Sophia en de schilder over, waarna de twee een heimelijke relatie beginnen. Om te ontsnappen aan Cornelis verzint Sophia samen met haar zwangere huishoudster Maria een list die alle partijen tevreden moet stellen. Maar dat pakt uiteindelijk toch anders uit dan gedacht.

TULIP FEVER komt uit de koker van de Britse regisseur Justin Chadwick, die eerder met THE OTHER BOLEYN GIRL al liet zien dat hij prima uit de voeten kan met kostuumdrama’s. Kleurrijke rokken, prachtige pakken en dito kragen – de film zit er vol mee. Vooral de schilderscènes lijken bijna weggelopen uit de portretten die Rembrandt en Vermeer maakten en ademen mooi de sfeer van de gelijknamige succesroman van Deborah Moggach uit 1999.