in_blue.jpg

In blue

  • regie: Jaap van Heusden

  • met: Bogdan Iancu • Maria Kraakman

  • NED/ROE •drama, romantiek • 2017 • 102 min.

In blue

Als stewardess Lin (Maria Kraakman) tijdens een vlucht naar Roemenië moet helpen bij een bevalling raakt ze volledig van slag. In Boekarest ontmoet ze een straatjongen en ontstaat er een ingewikkelde relatie tussen hen.

Lin is een ervaren, doortastende stewardess en aarzelt geen moment wanneer tijdens een vlucht naar Boekarest een passagier geholpen moet worden bij een bevalling. Toch blijkt dit bij haar pijnlijke herinneringen boven te brengen. Langzaam wordt meer duidelijk over wat er in haar verleden is gebeurd. Lin houdt zich echter sterk en wil er niet over praten.

Als een dag later de taxi op weg naar het vliegveld een jongen aanrijdt wil de taxichauffeur eerst doorrijden, maar Lin besluit met hem naar het ziekenhuis te gaan om te helpen. Het slachtoffer is de vijftienjarige Nicu, die als straatjongen in een tunnel onder de stad leeft; soms verdient hij wat geld op een station. Vervolgens keert Lin regelmatig terug naar Boekarest, waarbij Nicu haar de stad laat zien. Hun werelden liggen mijlenver uit elkaar, maar tussen de twee ontstaat een complexe band die het midden houdt tussen een moeder-zoonrelatie en liefde. Lin wil Nicu graag helpen, maar krijgt geen grip op hem.

Toneel- en filmactrice Maria Kraakman (Gouden Kalf voor GUERNSEY, en vorig jaar nog bij ons te zien in SCHNEIDER VS. BAX) speelt een sterke hoofdrol en laat zien dat Lin het moeilijk heeft met haar verleden én heden. Regisseur Jaap van Heusden maakte na enkele korte films eerder DE NIEUWE WERELD over de immigratiecrisis en WIN/WIN over investementbanken. In IN BLUE laat hij zien dat de kloof tussen het keurige leven in Nederland en de ruwe straatscene in Boekarest bijna onoverbrugbaar is.