retour_en_bourgogne.jpg

Retour en Bourgogne

Retour en Bourgogne

Een oude wijngaard en de glooiende heuvels van de Bourgogne vormen het decor voor de veranderde levens van drie dertigers na de dood van hun vader. Een fijne feelgood film over het wijnambacht, Franse tradities en familiebanden.

Na tien jaar keert Jean (Pio Marmaï) terug naar de wijnboerderij waar hij opgroeide met zijn zusje Juliette (Ana Girardot) en broertje Jérémie (François Civil). De slechte band met zijn vader weerhield hem ervan eerder te komen. Ook toen zijn moeder vijf jaar geleden overleed liet Jean niets van zich horen, maar nu heeft hij dan toch de stap gezet. De penibele gezondheid van zijn vader is overigens niet de enige reden voor Jean’s terugkomst uit Australië, zijn vrouw heeft hun relatie op pauzestand gezet.

Het is begrijpelijk dat Jean niet direct met open armen wordt ontvangen door zijn zus en broer – vooral Jérémie overlaadt hem met verwijten. Toch blijkt gaandeweg dat hun band sterk is, zeker nu het familiebedrijf onder druk komt te staan na het overlijden van hun vader. De drie moeten als erfgenamen zoveel belasting ophoesten, dat er ingrijpende besluiten nodig zijn. Intussen is de druivenoogst in volle gang en moet er gewoon gebuffeld worden. Het zorgt ervoor dat ze elkaar (weer) leren kennen én steunen. Juliette kan als nieuwbakken bedrijfsleider wel wat support gebruiken in het ontdekken van haar eigen weg. Zij is weer degene die Jean vooruit helpt: hij worstelt enorm met het gemis van zijn zoontje. En ook Jérémie heeft zo z’n besognes met zijn dominante schoonouders.

In RETOUR EN BOURGOGNE laat regisseur Cédric Klapisch (CASSE-TÊTE CHINOIS, LES POUPÉES RUSSES) zien hoe zijn drie personages door de omstandigheden écht volwassen worden – en dat in zo’n mooie entourage.