Filmspecial Franse Cinema - kunstenaarsportretten

Cultuurhistorica en docent filmgeschiedenis Sara Hoogveld verzorgt van oktober t/m december een vierdelige special over de Franse cinema. Zij trapt de reeks af met een college getiteld Les Peintres, over kunstenaars in Franse films.

Franse kunstenaarsportretten zijn eigenlijk een filmgenre op zich. Het levensverhaal van een kunstenaar laat zich op allerlei manieren verfilmen, waarbij de schilderijen natuurlijk mooi in beeld moeten komen. Vooral het impressionisme is voor Franse filmmakers nog steeds een belangrijke inspiratiebron.

Het impressionistische spel van licht en kleur werkt ook door in de cameravoering van de films die we bespreken, zoals in RENOIR van Gilles Bourdos. Ook het beeld van de getormenteerde kunstenaar als bohémien heeft veel kunstenaarsportretten beïnvloed. Een voorbeeld hiervan is het zwaar aangezette drama over de beeldhouwer Camille Claudel met Gérard Depardieu als Rodin en Isabelle Adjani als Camille Claudel – niet te verwarren met het vorig jaar door ons vertoonde CAMILLE CLAUDEL 1915 met Juliette Binoche.

NB: de reeks wordt op zondag 5 november vervolgd met een college over mode in de Franse Cinema en op zondag 10 december met een college over Franse boekverfilmingen. Op 17 december volgt een afsluiting met een passende Franse film. U kunt via onze website reserveren en/of met korting een passepartout aanschaffen voor de complete reeks.