buena_vista_social_club_adios.jpg

Buena Vista Social Club: Adios

  • regie: Lucy Walker

  • CUB/USA •documentaire • 2017 • 111 min.

Buena Vista Social Club: Adios

In 1999 was BUENA VISTA SOCIAL CLUB één van de grootste arthouse-successen ooit, met een soundtrack die maandenlang werd grijsgedraaid – op de radio, in cafées en in restaurants. Nu is er een vervolg, waarin de nog levende muzikanten terugblikken.

Muziekgoeroe Ry Cooder en documentairemaker Wim Wenders kregen goud in handen toen ze eind jaren negentig in Havanna de bijna vergeten muzikanten van de Cubaanse Buena Vista Social Club volgden. Hun gelijknamige muziekdocumentaire veroverde de wereld en van de CD werden vele miljoenen exemplaren verkocht. In het voetspoor van dat succes begonnen de Cubanen – ondanks hun flink gevorderde leeftijd – aan een wereldtournee die hen nóg meer succes en roem bracht.

Maar hoe vergaat het de muzikanten een kleine twintig jaar later? Het antwoord komt van de vervolgfilm BUENA VISTA SOCIAL CLUB: ADIOS, waarvoor de Britse documentairemaakster Lucy Walker (WASTE LAND) naar Cuba afreisde om de Buena Vista’s opnieuw te interviewen. De band bestaat nog steeds en trad in 2015 nog op voor president Obama in het Witte Huis. Wel blijkt van de originele bezetting inmiddels de helft overleden en vervangen door (iets) jongere muzikanten, en bovendien is de club waaraan de groep zijn naam ontleent helaas ter ziele en verbouwd tot een sportcentrum. Dat neemt niet weg dat Walker mooie persoonlijke en nostalgische verhalen weet op te rakelen.

Haar documentaire werd geproduceerd door Wim Wenders himself en brengt iets terug van de magie van eind jaren negentig. De unieke Son-sound – een mix van Cubaanse, Spaanse en Afrikaanse muziek – os gelukkig onweerstaanbaar.