sprakeloos.jpg

Sprakeloos

Sprakeloos

In SPRAKELOOS komt het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman volledig op zijn kop te staan als zijn moeder een hersenbloeding krijgt. Vlaams drama naar de gelijknamige roman van Tom Lanoye, met een geweldige hoofdrol van topactrice Viviane de Muynck.

De jeugd van Jan Meerman (Stany Crets) draaide om zijn moeder. Als trotse slagersvrouw, opvoeder van vier kinderen, maar vooral als overtuigd amateuractrice zorgde zijn moeder Josée (Viviane de Muynck) voor de reuring in huis. Ze was grappig, zelfverzekerd, koppig, dominant, en ook thuis een ware diva. Maar ze kon soms ook hard uit de hoek komen. Bijvoorbeeld toen ze er toevallig achter kwam dat Jan homoseksueel was. De relatie tussen de inmiddels 50-jarige Jan en zijn moeder is hecht, maar complex. Die verandert echter helemaal als Josée een hersenbloeding krijgt.

Jans’ praatgrage moeder raakt haar spraak kwijt en wordt hoe langer hoe hulpelozer. Jan probeert haar zo goed mogelijk te helpen, maar raakt zelf verzeild in een writer’s block. Het lukt hem daardoor niet meer om het boek af te ronden waaraan hij werkt. Bovendien dwingt de aftakeling van zijn moeder Jan om na te denken over zijn eigen leven.

SPRAKELOOS is gebaseerd op de autobiografische bestseller die de Vlaamse schrijver Tom Lanoye in 2009 schreef over de beroerte van zijn moeder. Regisseur Hilde van Mieghem brengt het boek terug tot de essentie: de relatie tussen de schrijver en zijn moeder. De Muynck draagt de film volledig. ‘Een hartverscheurend portret’, aldus de Volkskrant, ‘acteren ver voorbij alle ijdelheid en trucjes’.